Услуга от най-ново поколение ще намалява последствията при бедствия в Русе

0
Генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов обясни каква е идеята на технологичното решение
Генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов обясни каква е идеята на технологичното решение Видео: Кис 13

Генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов обясни каква е идеята на технологичното решение

В Русе представиха иновативна облачна услуга, откриваща пропуските при превенция, реакция и възстановяване в случай на кризисни ситуации, независимо дали става дума за бедствие или авария.

Технологичното решение бе показано в рамките на международна конференция на Българския червен кръст, която бе открита от областния управител Анатоли Станев. Според него разработването на подобни системи е от крайна необходимост особено в днешно време, когато решаващо значение има бързината на действие. „За вземане на бързи и адекватни решения е необходима точна информация, която често пъти е в голям обем. Считам, че подобно технологично решение ще е от особена полза за всички ни“, коментира още Станев.

Припомняме, че услугата е разработена в рамките на проект “Resilient Europe and Societies by Innovating Local Communities” /RESILOC/, в който от българска страна партньори са Българският червен кръст и Балканският институт по труда и социалната политика, пишат от Областна администрация - Русе.

Предназначението на технологичното решение е насочено към формирането на устойчиви общности в различни бедствени и кризисни ситуации. На практика чрез него се поставя изключително силен фокус върху предварителната подготовка както на населението, така и на ръководството и експертите от институциите, които трябва да реагират в случай на криза. На база определени алгоритми системата подсказва кои биха били най-добрите решения. Механизмът е следният – сравняват се уязвимостта и реалната ситуация, като чрез залагането на допълнителни индикатори се откриват т.нар. слаби точки. На тази база се определят възможните краткосрочни или дългосрочни дейности. „Най-ценното е, че натрупаният опит се споделя с други европейски държави – като Гърция и Италия и по този начин се създава алгоритъм на действие при екстремна ситуация. Трябва да се знае какво да се предприеме, за да може събитието да не е екстремно и по възможност да се предотврати, ако не може да се случи това, то поне да бъдат намалени последствията за населението и инфраструктура“, каза генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, който също присъства на откриването на форума. Той коментира и необходимостта от създаването на адекватен закон за доброволчеството. Професор Гигов спомена, че е спечелен и международен проект, чрез който ще бъдат осигурени допълнителни финансови средства за подпомагане на украинските бежанци.

Във форума участваха редица представители на местната и държавна власт. Сред тях бяха кметовете на Две могили и Тетово съответно Божидар Борисов и Калоян Терзиев, заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, както и директора на секретариата на Областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Менчо осеменителя
    https://narod.bg/2022/10/19/%d1%81%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%b4%d0%be-narod-bg-%d0%b0%d0%bb%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d0%bb/
  • 0
    1
    Симеон
    А бе къде се скри Бурджиев. Явно сте свършили кинтите и ви е напуснал
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари