Плащането на пенсиите от частните дружества може да бъде отложено

0
Деница Сачева е обяснила, че отлагането на пенсиите по „втория стълб“ е предложение от синдикатите
Деница Сачева е обяснила, че отлагането на пенсиите по „втория стълб“ е предложение от синдикатите Снимка: БГНЕС

Плащането на пенсиите от частните пенсионноосигурителни дружества може да бъде отложено.

Това е едно от предложенията, обмисляни от работната група в социалното министерство, която изготвя промени в Кодекса за социално осигуряване, целящи да минимизират удара по „първата кохорта“ пенсионери по т.нар. „втори стълб“.

Промените се налагат заради анализи, че обезщетенията на първите пенсионери, които ще получават пенсия и от НОИ, и от частните фондове, ще бъдат по-ниски, отколкото ако са се били осигурявали изцяло в НОИ.

Пред в. „Труд“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е обяснила, че отлагането на пенсиите по „втория стълб“ е предложение от синдикатите, които членуват в сформираната работна група. В нея влизат още представители на КФН, НОИ и МТСП. Дали това предложение ще бъде прието, ще стане ясно до месец, когато групата трябва да е готова със законовите промени.

В момента хората, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ пет години преди датата на пенсиониране. Първото изплащане на парите от втория пенсионен стълб трябва да започне през 2021 г. За първите групи срокът да си прехвърлят партидите вече е изтекъл. В същото време те не са могли да направят информиран избор, защото не са готови промените в КСО, които уреждат методиката за втората пенсия, посочи и председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов. С удължаването на срока ще им дадем възможност да променят избора си, допълни той.

Според сегашната методика бъдещите пенсионери ще получават с 20% по-ниска пенсия от НОИ, заради възможността да получават втора такава от частен пенсионен фонд. Анализи обаче показаха, че първите групи ще получат по-малка пенсия, отколкото, ако взимат само пари от държавата.

Тези хора ще бъдат най-потърпевши от сега предложената методика, защото имат малко натрупани средства в индивидуалните си партиди. Размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок на следващите кохорти пенсионери, родени след 1965 г., заради по-големите натрупвания.

Няма да има 9-часова работна седмица, казала е още Деница Сачева. Дава се възможност извънредният труд да се увеличи до 300 часа, но само ако това е прието при сключване на колективното договаряне, обяснила е тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари