Петролът поскъпна

0
Причината е подновяването на военните действия в Газа
Причината е подновяването на военните действия в Газа

Причината е подновяването на военните действия в Газа

Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия, след като примирието в Ивицата Газа изтече и военните действия бяха подновени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Натиск върху пазарите оказват и неяснотите около доброволното намаляване на добивите от страна на някои страни членки на ОПЕК+, както и около глобалното търсене на петрол.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 28 цента или 0,4 на сто до 79,16 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 29 цента или 0,4 на сто до 74,36 долара за барел.

"Подновяването на геополитическото напрежение през уикенда, свързано с подновените израелски атаки в Газа, помогна на цените на петрол да поемат нагоре", казва Тони Сайкамор, пазарен анализатор към Ай Джи (IG).

Освен подновените боеве в Газа натиск на пазара оказа и информацията, че три търговски кораба са били атакувани с ракети и дронове в международни води в Червено море от йеменските хуси.

Въпреки подновяването на военните действия в Газа "цените на петрола остават под натиск заради незадоволителното възстановяване на китайската икономика ръста на добивите в САЩ", посочва Тина Тън от "Си Ем Си маркетс" (СМС Markets).

Петролните платформи в САЩ се увеличиха с пет до общо 505, което е най-високият им брой от септември насам, според доклад на "Бейкър хюз" (Baker Hughes), публикуван в петък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари