Петър Жеков - Жектрик: Велик български футболист

1
Отиде си на 78 години. Поклон!
Отиде си на 78 години. Поклон!

Отиде си на 78 години. Поклон!

Петър Жеков. Вълшебния стрелец. Жектрик. Отиде си на 78 години. Един велик български футболист. Един от най-великите. Чувствам се задължен да кажа нещо за най-големия голмайстор в българския футбол, пише Филип Друмчев в Спортал. На път за Вечния град ще разкажа нещо за вечния голмайстор.

През годините имах щастието да контактувам няколко пъти с митичния реализатор. Земен човек. Приятен събеседник. И в известен смисъл зевзек. Мнозина колеги вече изброиха успехите на Петър Жеков - безпощаден снайперист на ЦСКА, Берое и националния отбор. Макар и във време със силна конкуренция в държавния тим, Жеков има на сметката си 25 гола в 44 мача за България. През календарната 1968 година вкарва общо 84 (!) попадения. Както отбеляза Андрей Демирев, най-доброто постижение на Меси е 79 гола в един сезон.

Сред богатия ни футболен фоклор някак между другото остава фактът, че в началото на 70-те години в ЦСКА пристига официална покана от Барселона за преговори относно трансфер на Жеков на "Камп Ноу". Документът е подписан от самия Ринус Михелс, който води каталунците по онова време.

"Български офицер не се продава", отговарят от "Армията". И толкова. Няколко години по-рано в Южна Америка също хвърлят око на централния нападател. "Бразилците предлагаха $750 000 за мен, ама кой ще те пусне в ония години", каза ми веднъж бат' Петьо. Друга нелепица - Вълшебния стрелец спира с футбола на едва 29-30 години, изпратен е рутинно с букет и флагче преди мач в 10 часа сутринта. А говорим за титан в историята на ЦСКА.

Друг път пък разказа за своя гол в прощалния мач на Лев Яшин. "Влизам в игра. Корнер. Боби Чарлтън центрира, удрям с глава. Гол. С първото докосване". Много си обичаше легендарното попадение срещу Левски от 1973 г. Онзи изстрел в 90-ата минута за 2:1. Казваше, че в шутирал крачка-две след точката в централния кръг. "След това този гол изчезна. Питал съм в телевизията, няма го. Тогава почти всички журналисти бяха левскари, явно са го изрязали от архива този мой гол. Няма го. Щеше да е хубаво да го видят младите", сподели веднъж Жеката.

За Левски, за Гунди говореше винаги с уважение. Въпреки голямото съперничество. С удоволствие се връщаше към времената, в които учи младите Стоичков, Костадинов и Любо Пенев на майсторлък. Фауловете. Ударите. Ицо стоял и попивал на базата в Панчарево. Любо и Емо - и те. "Последни оставахме. Бъзиках ги. Уморихте ли се, питах ги. Добре, който уцели гредата от центъра, може да си тръгва", спомняше си. "Има чалъм къде точно да удариш и с коя част на ходилото да го направиш", казваше още. Уроци при "Златната обувка" от 1969 г. А на вратарите: ей там ще ти я вкарам, готов ли си, хоп, в мрежата. Веднъж ми разказа как от "Франс Футбол" организирали в Париж игри на дузпи измежду някои от най-големите футболни звезди по онова време: "Хич не ми мигна окото. Вкарах си всички дузпи, а на Герд Мюлер му спасих три". В началото на 90-те във "Футбол шоу" изкараха на сцената половин дузина майстори, за да покажат как се вкарва топката в дупката на таблото. Жеката запретна леко ръкавите на сакото, посочи къде ще вкара и им показа как става. В малкия отвор. Без грешка. Дежа вю - Стоичков срещу Уго Санчес, година-две по-рано.

По-горе казах зевзек. Пред мен "Златната обувка" на Европа изрече прословутата си фраза за козирката. Беше преди полуфинала между ЦСКА и Берое през 2016 г. "Играем с някакви от селата, дето тренират по два-три пъти в седмицата. Берое е професионален отбор. Ако уцелим два пъти вратата им, съм готов да скоча надолу с главата от козирката на стадиона", рече тогава Жеката. Някои фенове му скочиха, даже след мача един от младите футболисти на Христо Янев го призова в ефир да се качва на козирката и да скача.

На другия ден се чуваме. Вълшебния стрелец доволен, смее се: "Видя ли? Така се прави. Аз ги надъхах така. Това е начинът. В спорта е така - трябва да излезеш с много хъс, със злоба. Аз исках да ги ядосам. Подразних ги и те изиграха най-добрия си мач през сезона. Накрая всъщност Берое имаше само два удара, но в аут".

Петър Жеков. Златната обувка. Вълшебния стрелец. Поклон!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    винаги във вратата
    Едно време,когато Левски гостуваше на Берое и ВИНАГИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ядеше пердах в Стара Загор и топката за началдото на мача се пускаше оот АН 2 на стадиона Котков казвал на Жеков :"бат' петьо кат тръгнем от София за мача с Берое и вече знам , че си ни мушнал два гола!"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари