Петър Янков: Утре ще вали последният сняг за сезона

0
Топлата зима ще е причината за по-хладно и влажно лято, заяви синоптикът
Топлата зима ще е причината за по-хладно и влажно лято, заяви синоптикът Снимка: Студио Actualno

Топлата зима ще е причината за по-хладно и влажно лято, заяви синоптикът

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили. Ето какво сподели за края на зимата, настъпващата пролет и радостта от по-високи температури в цялата страна в интервю, публикувано в "България Днес".

- Г-н Янков, през последните дни времето е слънчево и приятно, макар и студено. Разкажете за валежите, които ще ни застигнат тази седмица.

- Валежният период започва днес следобед с дъжд в западната половина на страната. През нощта на сряда срещу четвъртък ще има временно усилване на вятъра и промяна на посоката му от северозапад. Над нашата страна ще се настанява студен и влажен въздух от запад и валежите от дъжд ще преминават в сняг по високите западни полета и Предбалкана.

- Ще има ли условия за по-трайна снежна покривка?

- Валежите ще бъдат от мокър сняг, който бързо ще се топи. Но ще го има. В народната метеорология този валеж се казва "лапавица". Представлява смесица от дъжд и сняг и бързо се топи. Целият ден утре ще бъде от такива смесени валежи, а в петък ще продължи да превалява в централните части на страната, следобед ще е в Югозападна България, където ще дойде най-късно. Постепенно валежите ще свършат.

- Може ли да кажем, че това ще бъде последният сняг за тази зима?

- Да, може да се каже. Все пак астрономическата пролет идва до дни. Тези валежи от сняг нямат да създадат благоприятни условия за любителите на белите спортове. Ще бъде тежък и мокър. А много хора знаят, че пролетните снеговалежи крият много изненади и травми по високопланинските пътеки за туристите.

- Какво да очакваме от температурите, тъй като свикнахме на високи стойности?

- Средно максималните температури за този период ще бъдат между 5 и 10 градуса в четвъртък. В петък ще бъдат с два-три градуса по-високи. И постепенно в събота и неделя ще започне повишение на температурите, като в последния ден от седмицата ще достигат приятните стойности от 14-19 градуса.

- Какво настъпва след края на валежите?

- След тях идва един по-продължителен сух период. Във вторник - 20 март, настъпва астрономическата пролет. Може би с ден-два метеорологичната пролет ще изпревари астрономическата пролет. Ще се затопли с по-стабилна въздушна маса. Сутрешните мъгли ще бъдат често явление през следващата седмица, като може да започнат още от 19 март. Но през деня ще се радваме на повече слънце, като температурите чувствително ще се повишават, ако може да обобщим данните, с които разполагаме. Дори да има застудяване, въздушната маса над страната бързо се трансформира, тъй като наклонът на слънчевите лъчи вече е по-голям и бързо се затопля. Не знам дали ви прави впечатление, ако сутрин температурите са между -1 и -3 градуса, то през деня бързо се затопля и достигат стойности над 10-градусовата температурна бариера през март. И по отношение на затоплянето времето през пролетта е динамично.

- На финала сме на астрономическата и метеорологичната зима. Повечето хора остават с впечатленията, че беше прекалено топла и без снеговалежи, такава ли е оценката и според вас, метеоролозите?

- Топла и суха зима! Пълен крах на дългосрочните и средносрочните прогнози. Аз се напатих от тези динамични обрати, тъй като времето непрекъснато се сменяше. Имаше много динамика и непрекъснато прогнозите се лутаха от едната до другата крайност. По-успешни се оказаха прогнозите, които бяха в рамките на до 5 дни.

- Топлата зима ще окаже ли влияние върху идващото лято?

- Лятото ще компенсира. При тази ситуация се очаква да бъде с повече валежи. В природата няма пусто, няма празно. Всичко се компенсира - топлата зима ще донесе по-хладно лято.

- Къде може да търсим причината за нетрадиционното поведение на времето - в глобалното затопляне или случайност?

- Такава си е годината. Средно на 7-10 години се случва такава топла зима. Глобалното затопляне не е някакъв признак за това поведение на времето. Американските ни колеги очакват появата на Ел Ниньо (бел. ред. - топлата фаза на изменение в температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан, което се появява край Перу през интервал от две до седем години, кръстено е на испанския израз за младенеца Исус), като в момента се намираме в период на Ла Ниня (бел. ред. - студената фаза). Очаква се Ел Ниньо да е причината за по-хладна зима в Европа през следващата година. И с повече валежи от сняг. Ако се осъществи и се появи Ел Ниньо, другата година ще имаме по-интересна зима с повече сняг - такава, каквото е в нашето избистрено съзнание от климатичните справки.

Първа пролет е на 20 март

Първа пролет е денят, през който настъпва пролетното равноденствие.

Практически пролетта настъпва на различна дата през март. Всяко равноденствие избързва спрямо григорианския календар всяка година. Часът на равноденствието зависи силно от това дали съответната година е високосна, или не. Всяка година той настъпва средно с около 5 часа, 51 минути и 36 секунди по-късно от предишната като време на денонощието, а всяка високосна година - с 1 ден по-рано от предходната.

Тази година първа пролет е на 20 март в 23:24 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари