Пешеходната пътека тип "зебра" у нас е тип "магаре"

1
Вчера бе променен Закона за движение по пътищата. Една изстрадана и дълго чакана промяна
Вчера бе променен Закона за движение по пътищата. Една изстрадана и дълго чакана промяна Снимка: БГНЕС

"Вчера бе променен Закона за движение по пътищата. Една изстрадана и дълго чакана промяна. За първи път бяхме свидетели на единно поведение на депутатите от всички политически групи.

Веднага след това, дори и този толкова еднакво важен за всички закон, резултатът и бъдещето на закона се превърна в предизборен лозунг. Отново има добри и лоши, отново започна изопаченото тълкуване.
ЗАБРАВИХА, че всички сме и пешеходци и шофьори, че всички имаме деца, които са пешеходци и в същото време като шофьори возят нас, техните родители и возят своите деца.

Днес,по повод един въпрос, който тече по TV Европа, започнах да си мисля, че проблема не е в закона. Закон и сега имаме. Проблемът е в спазването на закона, проблема е в институциите, които го прилагат, проблема е в разнопосочната практика на съдилищата. А това няма да се реши с вчерашните промени в закона. С учудване чета, че „правата на пешеходците били бетонирани на пешеходна пътека“? И се питам „КАК?“.

Не може да има такъв закон, който да посочи като виновен, като престъпник някой, който още не се е защитил. Нали основното правило на правосъдието е „невинен до доказване на противното“. С други думи, стигна се до там, че да се вменява вина и на водачите на МПС, и на пешеходците в противоречие с основното правило на правото.

Изприказваха се какви ли не мнения и становища по повод на това пешеходецът има ли права и какви права има (или няма), когато е на пешеходна пътека. Народът отново бе изкуствено разделен на водачи на МПС и на пешеходци. Двете крайни постановки - че щом е на пешеходна пътека, пешеходецът е невинен и обратното - че щом не е преценил скоростта на преминаващия автомобил, трябва сам да си носи последствията, се сблъскаха титанично в продължение на много дни и месеци.

Всички знаем, че последната редакция на текста беше предложена от ГЕРБ и одобрена със 79 гласа "за" и три "въздържал се", тъй като имало твърде много случаи на оправдани шофьори, които са превишили скоростта, карали са с алкохол в кръвта, дрогирани или без книжка. Колкото и благородно да е предложението, питам се не трябваше ли да има крайни санкции за скорост, за алкохол, за дрога..., И едва тогава за пешеходната пътека. Защо отново тръгваме от най-лесното.

Пешеходната пътека и сега е приоритет, и сега за добросъвестните, образованите и компетентни шофьори тя е абсолютно право. Но не може да бъде абсолютно право недобросъвестно поведение на пешеходец. Знаем, всички знаем, че при инцидент, силата е на страната на машината. Но това не означава, че е на страната на шофьора. А шофьорите сме същите тези пешеходци. И тук е мястото да кажа, че нашите депутати са полуграмотни и полумислещи персони, а резултатът от тяхната "работа" обикновено е нефелен и обикновено се нуждае от препряване, допълване, преобразуване и пр. действия, които имат за цел да поправят предишните им бездействия.

Чух по радиото един юрист, който хипотетично обрисува следната ситуация. Шофьорът кара с 40 или с позволените в населените места 50 км в час. Наближава "зебрата" на 5 метра. На 5 метра от пътеката, а на нея няма никой. В същия момент човекът, който стои с гръб към платното, но е на тротоара, внезапно решава да пресече и съответно попада в траекторията на автомобила. Разбира се, при такава скорост и такава дистанция между колата и пешеходеца, на шофьора му е невъзможно да спре и колкото и да набива спирачките. Няма да коментирам какво означава за автомобилите отзад инфарктното натискане на спирачки.
Кой е виновен? Шофьорът, който стриктно спазва правилата, или пешеходецът, който драстично нарушава правилата? Най-ясно тази картинка ще я видите в София на бул. "Стамболийски" между бул. "Христо Ботев и площада. Вече има светофари на всеки 15-20 метра.

Чувал съм, че преди двадесетина години в Китай е съществувал интересен бизнес. Пешеходци и велосипедисти предприемали внезапни маневри по трасето на движение на автомобилите. Така планирали съответни контузии, а след това специализирани адвокати им докарвали едни сигурни и регулярни пари, които шофьорите, осъждани като виновни, трябвало да плащат на потърпевшите. Китайците обаче се усетили и ударили теслата на тая практика, като променили закона и правилника за движение по пътищата. И "бизнесът" скоропостижно се споминал.

Слава Боогу, че у нас такъв "бизнес" все още не се е родил. Би било страшно, ако го имаше. И се плаша, дали тази безспорно много хуманна промяна няма да даде старт на другите крайности...
Защото цивилизовани трябва да се не само шофьорите, цивилизовани трябва да са и пешеходците."

Това сподели в социалната мрежа Любомир Кольвски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари