Пералните аут - дрехи се чистят сами

0
Наноструктури позволяват на тъканите да се самопочистват на слънце
Наноструктури позволяват на тъканите да се самопочистват на слънце Снимка: REUTERS

Дрехи, които могат да се чистят сами вече може би ще се превърнат в реалност, след като екип от учени изобрети текстил, който се чисти сам от замърсявания, когато се изложи на светлина. Пробивът е резултат от създаването на специални наноструктури, които разграждат органични материали при излагането им на пряка слънчева светлина или поставянето им под лампа.

Екипът от университета в Австралия RMIT е виновникът за разработването на на ефективен начин за интегрирането на тези наноструктури директно върху текстила. Тяхното откритие е публикувано в списанието Advanced Materials Interfaces, съобщава Business Insider, цитиран от DNES.bg.

През последните няколко години въпросните учени са залагали само на нанотехнолгоията като възможност за създаването на самопочистващи се материали. Екипът работи с наноструктури, базирани на мед и сребро, тъй като те са известни със способността си да абсорбират светлина. Когато наноструктурите се изложат на светлина, те получават енергиен тласък. Този тласък създава "горещи електрони", които дават възможност за унищожаването на органична материя.

За да могат да изкарат продукта си извън лабораторията си и да могат да го вкарат в търговска употреба, учените са решили да накарат наноструктурите директно да "растат" върху текстила, като ги потапят в специален разтвор - 30 минути по-късно наноструктурите вече са били стабилни върху текстила.

След като светлината почне да "удря" наноструктурите, екипът установява, че са нужни само 6 минути, за да почне материалът да се чисти сам. Следващата цел, която си поставят изследователите е да преминат към чистенето на други органични съединения, например петна от вино или доматен сос, за да проверят колко бързо ще става самопочистването и при тях.

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари