Пенсионирането вече става невъзможно

14
Данните на НОИ показват истинската социална бомба за България
Данните на НОИ показват истинската социална бомба за България

Почти 1/3 от новите пенсионери не могат да изпълнят изискванията, това е истински прецаканото поколение на прехода – родените след 1955 г.

“Аз няма да доживея до пенсия” е лаф, който често може да бъде чут и от млади, и от стари в разговори за пенсиониране, промени в осигурителната система, размера на пенсиите.

До неотдавна това беше по-скоро израз на неверие към държавата и пенсионната система. Лека-полека обаче се оказва, че пенсионирането започва да става невъзможно. И по него си личи истински прецаканото поколение на прехода – хората, които са ударени тежко от всички кризи и безработицата през годините след 1990-а. Макар и грубо, границата може да се сложи през 1955 година. Като за всички родени след тази дата пенсионирането започва да става невъзможно. А пенсиите за тези, които успеят да се докопат до тях, ще са все по-мизерни. пише 24 часа.

Реално почти всеки трети пенсионер вече не успява да изпълни изискванията за получаване на пенсия в пълен размер, става ясно от статистиката на Националния осигурителен институт. За първите девет месеца на 2019 г. в пенсия за осигурителен стаж и възраст са излезли 37 709 души, посочват от НОИ. Зад това число обаче се крият над 31% пенсии, отпуснати по изключение – с недостигащ стаж и в изключително нисък размер.

Реално 12 002 души не са успели през периода януари-септември на миналата година да изпълнят редовните условия за пенсиониране. А те за 2019 г. бяха възраст от 64 години и 2 месеца за мъжете, комбинирани с поне 38 години и 8 месеца стаж, и съответно възраст от 61 години и 4 месеца за жените със задължителни 35 години и 8 месеца стаж.

От тези 12 002-ма нови пенсионери, които не са успели да изпълнят нормалните условия за пенсиониране 4202 души са получили намалени пенсии. Защото са били навършили стажа за пенсиониране, но не са имали достатъчно възраст, за да го направят. Като средно не са им достигали близо 10 месеца, за да успеят да вземат пенсия в нормален размер. Тоест тези хора пожизнено ще вземат пенсия, която е с 4% по-малка от тази, която им се е полагала.

Възможността за това по-ранно пенсиониране беше въведена след реформата от 2015 г., когато бе одобрено плавното увеличение на изискванията за възраст и стаж, като целта е през 2037 година пенсионната възраст да е еднаква и за двата пола – 65 години, а мъжете да имат нужда от 40 години стаж, жените пък от 37 години. Оттогава броят на хората, които не могат да изпълнят изискванията за възрастта, непрекъснато се увеличава и през миналата година е надхвърлил 11% от общия брой на новоотпуснатите пенсии.

Много по-голям проблем за обществото обаче са 7800 души, на които не им е достигал стаж, за да успеят да се пенсионират с нормална пенсия. Те е трябвало да изчакат да станат на 66 години и 4 месеца, за да успеят да вземат минимална пенсия от НОИ. Това са над 20% от всички новоотпуснати пенсии за деветмесечието на миналата година. А още по-лошото е, че през годините от 2015-а насам устойчиво делът на тези пенсии се движи около 20-23% от всички новоотпуснати за съответната година.

Реално причината за този голям брой хора без стаж е в особеностите на българския бизнес през 90-те години. Тогава голяма част от хората са преминали през безработица, а и много голяма част от времето са работили абсолютно на черно – тоест вземали са пари на ръка, без да имат трудов договор дори за минимална заплата, коментират данните експерти от осигурителния институт. Като неофициалната прогноза е броят на тези хора непрекъснато да се увеличава.

В случая става дума за хора, на които им липсват огромно количество години от осигурителния стаж. Реално през миналата година са се пенсионирали мъже, родени през 1955 година. Тези хора, дори завършили висше образование, с лекота могат да направят 40-42 години осигурителен стаж. Което при изикванията за 38 години и 8 месеца означава, че тези хора са прекарали над 4 години от живота си или като безработни, или като работници на черния пазар. Реално това са хората, наистина пострадали от прехода и които ще трябва да доизживеят живота си с мизерни пенсии.

Тази тенденция ще се задълбочава, показват още данните на НОИ. Само за седмица от януари 2020 г. има увеличение с 30 души на хората, които получават социалната пенсия за старост от 132 лв. при общо намаление на пенсионерите за същата тази седмица с близо 500 души. Като тези данни са от онлайн системата на осигурителния институт за статистика в реално време. А към тях се наслагва и продължаващата практика на бизнеса да плаща само минималната заплата официално. Което означава, че дори ималите нормална кариера българи ще вземат минимални пенсии.

Всъщност данните на НОИ показват истинската социална бомба за България и бленуваната от правителството стабилност. 20% от населението да не може да се пенсионира, вече е прекалено много.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари