Пенчо Милков: Заплащането на данъци днес е патриотична постъпка

8
Кметът на Русе отправи апел към русенци за подкрепа
Кметът на Русе отправи апел към русенци за подкрепа

В условията на извънредно положение равносметката за община Русе е, че приходите намаляват, а разходите се увеличават, заяви в заявление днес кметът Пенчо Милков. И призова русенци да платят данъците и таксите си към общината, защото това ще ѝ помогне.

„В момента заплащането на данъци – на нещо, което по принцип дължиш за автомобил и жилище, а не за услуга, е патриотична постъпка, защото ние ще ги използваме в помощ на всички граждани“, заяви кметът, цитиран от Русе Медиа.

Общината в момента извършва анализи на финансовите измерения на кризата, на качеството и срока на предоставяните услуги на граждани, на възможността за работа на общината в силно редуциран състав и на очаквани трудности в системите за доставки от частни дружества. Пенчо Милков отправи и апел към русенци за подкрепа.

„Приканвам съгражданите ни, както и русенци, които живеят в чужбина, да продължат да ни подкрепят – с личен труд като доброволци, с дарения на материали и особено на средства. Обявяваме сметка за дарения, които ще бъдат използвани за закупуване на необходимите материали за борба с пандемията. Ще предоставим информация за разходването на средствата“, каза той.

До момента не е постъпила подкрепа от Националния оперативен щаб и общината закупува със собствени средства дезинфектанти, гащеризони, ръкавици, маски, хранителни продукти, което на практика са непредвидени разходи. „Вярваме, че държавата скоро ще изпрати необходимото. Направили сме искане за маски, облекла, ръкавици и калцуни, ще отправим искане и за дезинфектанти“, обясни кметът.

По отношение на предложението на общинските съветници от ГЕРБ за отпадане на таксите за ясли и детски градини, Пенчо Милков обясни, че общината все още не е получила такова писмо.

„Както обясних, в момента се прави финансово-икономически анализ, всеки човек ще бъде компенсиран за разходите, които е направил във връзка с кризата. За градина се плаща по 10 лв., а ако детето не е ходило – 20 лв. Имаме готовност да ги върнем, когато родителят изяви такова желание. Правим анализ и на заплатеното тротоарно право и помещенията под наем“, обясни още кметът. Тъй като са отпаднали точки от дневния ред на сесията, които са били свързани с приходи за общината, те трябва задължително да се гледат на следващото заседание.

Две от петте КПП-тата, изградени от МВР в Русе, днес вече са с променено местоположение – пунктът към Николово вече е при язовира и така хората могат спокойно да преминават от и към селото, а пунктът към Силистра вече не е на отбивката за Мартен, а след отбивката за Николово.

„В събота и неделя служителите на общинска администрация и кметствата работиха за издаване на необходимите документи за хората, за да пътуват през изградените КПП. Приканвам работодателите също да извършат своевременно необходимите действия, за да се облекчи пътуването на служителите.

Ще разположим мобилни тоалетни и ще организираме предоставяне на храна на служителите на МВР. Правим всичко възможно да им осигурим и предпазни шлемове за целите лица – очи, нос, уста, където атакува вирусът“, заяви кметът.

Колкото до информационната кампания с полезни съвети, плакати ще има още по тролеите, на билборди, ще бъдат раздадени и на домоуправители. В тази връзка Пенчо Милков коментира и темата с унищожаването на плакатите.

„Вандализмът в Русе. Това е болна тема за града ни. Сега обаче наблюдаваме вандализъм, който вече е опасен и  за здравето на хората. През вчерашния ден и снощи бяха унищожени плакатите на Община Русе за информационната кампания за предпазване от COVID 19. Взехме решение, отпечатахме плакати, организирахме разлепянето им в почивните дни от служители и доброволци – на таблата на Общината и на спирките, със съгласие на концесионера. Скоро след това  върху плакатите с информация за болестта са разлепени други плакати, а тези от спирките са премахнати. В настоящия момент това не е просто вандализъм, а проява на изключителна агресия към цялото общество“, заяви Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари