Пенчо Милков: Русе е големият печеливш, въпреки проблемите в геополитиката

0

Градоначалникът бе домакин на инициатива за транспортната свързаност на Русе

Граждани, народни представители в европейския и българския парламент, дипломати, представители на местната и държавната власт взеха участие в дискусионния форум относно транспортната свързаност между България и Румъния. Срещата бе инициирана от кмета Пенчо Милков, за да постави отново на дневен ред въпросите с организацията на тежкотоварния трафик, изграждането на втори мост над р. Дунав при Русе, строителството на магистралата Русе - Велико Търново и други ключови аспекти за развитието на транспорта в региона в краткосрочен и дългосрочен план.

Активно участие в дискусията взеха евродепутатът Петър Витанов, посланикът на България в Румъния Радко Влайков, съветникът по иновациите на Президента Александър Пулев, народният представител Иван Иванов, Даниел Мазилу - министерски съветник по консулски въпроси в Румънското посолство в България, зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков, председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев и зам.-областният управител Георги Георгиев, съобщиха от Община Русе.

Ключовото значение на транспорта за развитието на Русе бе тема на социолозите Харалан Александров и Първан Симеонов, които в последните седмици са провели дълбочинно проучване в града и региона.

Русе е големият печеливш, въпреки проблемите в геополитиката. Значението на оста север–юг ще продължи да се усилва, а това ще доведе още нови производства и възможности пред нас. Това е привилегия, която ще ни донесе и много трудности, които от една страна преодоляваме със съдействието на държавата, а от друга трябва да съумеем да разрешим на местно ниво“, сподели кметът Пенчо Милков.

Представителите на институциите отчетоха консолидираната политика на представляваните в събитието власти в България и Румъния за подобряване на общата свързаност между двете държави. Като успех бяха отбелязани усилията на местната власт за създаването на голям паркинг и въвеждането на виртуална опашка, а с нея и по-добър ред за тежкотоварния трафик в града. Отчетена бе необходимостта от откриване на финансиране за втори мост при Русе, бързо строителство на магистралата до Велико Търново и влизането в Шенген.

Представители на бизнеса и браншови организации споделиха мнението си относно предизвикателствата и дадоха своите предложения. Повдигнати бяха въпросите за обозначаване на граждани със специален статут, пътуващи ежедневно по работа между Русе и Гюргево, ремонта на Дунав мост и строителството на втори такъв при

Русе, както и премахване на дублиращите се процедури за проверка при преминаване на българо-румънската граница.

По-рано през деня официалните гости проследиха на място условията за ползване и капацитета на няколко тир паркинга, като се обсъдиха варианти и за оптимизиране работата с т.нар. „виртуална опашка“. Със заповед на кмета номера от нея взимат и престояващите на други паркинги на територията на общината, за да не се нарушава редът. Проблем остават камионите, които все пак правят почивките си на пътните платна, въпреки че участват с номер във виртуалната опашка и въпреки указаната с табели забрана за спиране и престой на булевардите. Пенчо Милков и представителите на паркингите се обединиха около нуждата от активно съдействие на Пътна полиция и ДАИ, които да проведат насочени проверки и да наложат по-строг контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    Интересно
    Как дунав мост ограничават достъпа до статиите на коментиращите? Тази статия до снощи ми се отваряше без проблем, днес обаче нямам достъп до нея от браузъра през който коментирах вчера! Интересно наистина ли си мислите че ще заглушите истината за мнението на масата от Русенци? Които русенци не са на държавна и партийна хранилка, които русенци им писна от фалшиви обещания и реални разкопани улици, зловония и боклуци из целия град?
  • 8
    7
    Ф16
    Спечелихме разбити улици, изрод,ти в друг град ли живееш бе...
  • 11
    6
    Бъбъл
    Като този Дърт Козел, няма друг на света. За една слива остави цяло семейство.
  • 15
    5
    Айде бе
    Изборите идват и мистър Пънч Бийн започна дрън-дрън и ала бала. Какъв печеливш е Русе, ти направо изби рибата. Я виж трафика на Дунав мост, ферибота не е пуснат, терминал няма да има, градът е засипан прах, кал, мръсотия и треволяк, никакви сериозни национални и чуждестранни инвестиции... Да изброяваме ли още. Най-немощния кмет в историята на Русе. Съсипа града! Повече от това няма какво да се каже!
  • 14
    4
    Онлайна
    Г-н Милков няма нещо дека не е оправил. На първо място себе си, подчинените си от женски пол, после партийните търтеи, фирмите печелещи обществени поръчки, само с въздуха, улиците и боклуците в Русе не можа, но пък мандата кратък не стигна, дайте му шанс за ваша сметка Русенци
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари