Пенчо Милков: Гражданите на Русе са непримирими спрямо инсинератора в Гюргево

5
Кметът на Русе подчертава, че независимо от извършената корекция по изготвения ДОВОС за проекта, по същество не се променят видът и характерът на планираната дейност
Кметът на Русе подчертава, че независимо от извършената корекция по изготвения ДОВОС за проекта, по същество не се променят видът и характерът на планираната дейност Снимка: Facebook / За чисти въздух и вода в Русе

Кметът на Русе подчертава, че независимо от извършената корекция по изготвения ДОВОС за проекта, по същество не се променят видът и характерът на планираната дейност

„Гражданското общество на Русе е изключително чувствително и загрижено за опазване чистотата на атмосферния въздух на града, съответно непримиримо към реализацията на проекти, свързани с потенциално отделяне на вредни емисии и въздействия върху компонентите на околната среда и застрашаващи здравето на хората“. Това се казва в становище на кмета на Община Русе Пенчо Милков относно преработената и допълнена информация по доклад за оценка въздействието върху околната среда за проекта, свързан с изграждането на инсинератор за болнични отпадъци на територията на община Гюргево.

Писмото е в отговор на кореспонденция от страна на Министерството на околната среда и водите, в която министър Юлиян Попов поиска в края на месец октомври от Община Русе и РИОСВ – Русе изразяване на становище по темата.

Пенчо Милков изразява категорично позицията си относно намеренията на инвеститора за реализирането на проекта, като подчертава, че независимо от извършената корекция по изготвения ДОВОС за проекта, по същество не се променят видът и характерът на планираната дейност по инвестиционното предложение, респективно не се ограничава и/или минимизира рискът от отделяне на емисии в атмосферния въздух в трансграничен контекст.

Не на последно място се обръща внимание и на факта, че е от съществено значение да се извърши наблюдение на евентуално трансгранично въздействие на всеки етап от реализацията на проекта – от строителството до изпълнението на дейността, включително и законосъобразната експлоатация на инсталацията в съответствие техническите й параметри и предвижданията на инвестиционното предложение.

Пълния текст на писмото можете да видите тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    до 4
    А сметката за 500-600 МВтч ток ще я пращаме в Букурещ и те ще я плащат, нали? 😂😂😂🤣🤣🤣
  • 4
    6
    Гост
    Борбата за чист въздух в Русе се води на много фронтове и срещу няколко т0рм03ителя. Местните смръдлюфци да не се прикриват зад румънският инсенератор, ей!
  • 2
    5
    Пенчо Кубадински
    О екологията ще ги "сдухат"-яко !!!
  • 10
    4
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Да се направят мощни вентилатори, подобни на вятърните генератори за ток, които в дните на вятър от Гюргево да бъдат включвани и издухват отровния въздух обратно в Румъния!
  • 13
    3
    007
    Баба казваше: " Колкото можеш да срещнеш бяр негър, толкова можеш да видиш и честен комунист". Е наш Пенча, не е от честните комунисти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари