Пътуване назад във времето в Русе

6
Приключението “Един ден от живота на праисторическия човек по брега на Дунава” предлага Туристическо дружество “Приста"
Приключението “Един ден от живота на праисторическия човек по брега на Дунава” предлага Туристическо дружество “Приста" Снимка: Природен парк "Русенски Лом"

Приключението “Един ден от живота на праисторическия човек по брега на Дунава” предлага Туристическо дружество “Приста"

За “Малката Виена” – както е познат Русе сред българите, може да се говори много, но тук ще разкажем за един необичаен начин да преживеете този великолепен крайдунавски град, пише Zov News.

В праисторията островчетата и пещерите в района на Русе са били обитавани от ловци събирачи. Гостите на града днес могат да пътуват назад във времето, като резервират преживяването “Един ден от живота на праисторическия човек по брега на Дунава”, предлагано от Туристическо дружество “Приста”. Участниците ще научат как праисторическите хора са строили убежища и са защитавали територията си, как са ловували и ловели риба, как са приготвяли храната си.

Посетителите също ще разберат в какво са вярвали древните и как изкуството им отразявало тези вярвания.

На 11 км. източно от град Две Могили и на 3 км. северно от село Пепелина в скалистия пролом на река Черни Лом се намира Орлова Чука - една от най-интересните пещери в България. От 1963 г. е обявена за природна забележителност, а от 1978 г. е археологически паметник на културата от национално значение.

Името на пещерата е свързано с това на скалния венец, на който се намира входът й. В недалечното минало този венец е бил убежище на орли.

Входът на пещерата е открит през горещото юлско лято на 1941 г. от овчаря Стоян Спасов. По пладне той забелязал, че овцете му се натрупват на едно място. Решил да провери защо е така и когато се навел над пукнатината, почувствал че от нея излиза хладен въздух. Разместил няколко камъка и проникнал в пещерата. Пред него се открил непознатият и чуден свят на пещерата Орлова чука.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари