Пациентка: Жал ми е, защото обичам моята България

0
Това, което е останало от Тодор Живков, ние не може да го запазим, ние го рушим
Това, което е останало от Тодор Живков, ние не може да го запазим, ние го рушим Видео: Русе Медиа

Предложението на здравния министър Кирил Ананиев за реформа на здравноосигурителния модел не се подкрепя от повечето русенци.

Те не са съгласни, освен задължителната здравна осигуровка, да плащат месечно и 12 лв. здравна застраховка. Според идеята тази застраховка ще покрива сумите за лечение в болница, които надхвърлят 700 лв. До този таван то ще се поема от Здравната каса, предава Русе Медиа.

Русенката Анелия е живяла над 20 години в Израел и прави сравнение с медицинските услуги там. В момента е със счупена ръка, платила е 15 лв. за гипса и това не са всички разходи, които ще направи. „До края на периода, в който ще ми бъде махнат гипса, аз ще платя още един път 15 лв., за един месец три пъти ми снимат ръката. В чужбина никой не плаща никакви потребителски такси, една стотинка не дават. Даже за тези, които получава инсулти, има специална институция, която им подсигурява всичко безплатно“, разказва тя.

На много от пациентите, въпреки че са здравноосигурени, се налага да доплащат различни процедури и прегледи. Затова не одобряват идеята за допълнителна месечна здравна застраховка.

„За целокупния български народ, където поне 80-90 процента не са платежоспособни, смятам, че не е много удачно. Не може по този начин да притесняваме хората. Това действа и психически, особено на по-възрастните“, смята Валентин Каменаров. Друга пациентка коментира, че 12 лв. на човек всеки месец са много, защото с минималните заплати парите не стигат за сметки и издръжка на семейство с деца.

Има и млади хора, които не отхвърлят напълно този вариант – с надеждата, че може да настъпят все пак положителни промени.

„Може и да не ми потрябват, но е хубаво да знаем, че сме подсигурени като някакъв вид застраховка. Наистина, ако правилно се насочват и отиват средствата, е добре да го има. Сега се налага да се доплащат изследвания, консумативи, някои прегледи, а ако това ще се покрива от застраховката и няма да даваме допълнителни пари, го подкрепям“, казва Борислав Чаушев.

Предстои вариантите за реформа да бъдат подложени на обществено обсъждане.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари