Урсула фон дер Лайен: България и Румъния трябва да се гордеят

1
Двете държави влизат в  Шенген по въздух и вода от март 2024 година
Двете държави влизат в Шенген по въздух и вода от март 2024 година Видео: bTV

Двете държави влизат в Шенген по въздух и вода от март 2024 година

България и Румъния ще са в Шенген по въздух и вода от март 2024 година. Решението на Съвета на ЕС беше обявено късно снощи.

Ще запомним това испанско ротационно председателство. То изглеждаше като последна възможност за нас за доста време напред да направим решаващата крачка – по въздух и вода, но в Шенген. Не е тайна, че следващите ротационни председатели Белгия от утре, а после Унгария, нямаше да имат като приоритет влизането ни в Шенген. Решението за премахването на контрола по суша ще бъде взето по-късно.

Ето и първите реакции снощи на европейските лидери:

Днес България и Румъния трябва да се гордеят. Решението за премахване на вътрешните гранични проверки по въздух и море е голяма стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство“, коментира Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, цитирана от bTV.

Дългоочаквана стъпка за румънските и българските граждани да се радват на по-голяма свобода на движение с перспективата за сухопътния транспорт“, посочи Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    Възмутена
    Няма за какво да се гордеем. За пореден път ни доказаха, че не сме равноправен член на ЕС. От нас само се изисква...
  • 21
    1
    456745745
    Гордостта е грях. А в случая няма повод за прегрешение. Има място само за срам, съжаление, негодувание. Време е хората да се вдигнат на гражданска война и тези ционистки масонски окупатори да ги избесят по уличните стълбове за назидание.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари