Първите потърпевши от фалита на Алфатур изгоряха с 4000 лева

0
Те са планирали пътуване до Португалия за Нова година
Те са планирали пътуване до Португалия за Нова година

Двойка благоевградчани са сред потърпевшите от фалита на туристическа фирма „Алфатур“.

Те са планирали пътуване до Португалия за Нова година, съобщи представителката на „Алфатур” за Благоевград Венета Милчева, цитирана от struma.bg.

Тя има франчайз на столичната агенция в Благоевград и обслужва клиенти от Пиринско.

„Съобщих неприятната новина на засегнатите от фалита на „Алфатур” наши клиенти, те редовно ползват услугите ни и проявиха разбиране, въпреки че на никого не му е приятно да разбере, че плановете му за празници се провалят. Платили са 4000 лв. двамата за резервацията. Насочих ги към фирма, която организира пътуване по същата дестинация, като им обясних, че ще бъдат обезщетени от застрахователната компания „Евроинс, каза младата туроператорка, която е дъщеря на известния дует Севдалина и Валентин Спасови и е снаха на бизнесмена и общински съветник в Благоевград Сашо Милчев. Собственикът на „Алфатур“ АД Гриша Костов кумува на сватбата им преди малко повече от година в Благоевград.

„Около 500 през декември са клиентите от Пиринско, но те нямат проблем, тъй като сметките им са разплатени“, съобщи Венета Милчева и уточни, че като туроператор тя работи с няколко фирми в страната. Тази година най-голямо било търсенето на оферти за Нова година в Дубай, около 30% от резервациите са за там. Другите предпочитани пътувания през декември в чужбина на клиенти от Благоевград и областта преди и по време на празниците са за Виена, Будапеща, Братислава, Охрид и Струмица. „Имаме и доста резервации в страната, най-много са за Нова година в Банско и Велинград“, съобщи В. Милчева.

Тя отбеляза, че в сравнение с миналата година в региона липсва интерес към екзотичните дестинации, и даде пример с хита на новогодишни почивки в края на 2015 г. - Куба, Доминикана и Тайланд. „Размириците, атентатите и политическата обстановка също рефлектират върху туристическия пазар, миналата година 30% от новогодишните резервации бяха в Турция, сега нямаме нито една“, разкри младата туроператорка.

Другата съществена разлика е в парите, които хората в областта отделят за декемврийска ваканция. Сега най-масовите резервации са на стойност между 700 и 1500 евро, докато преди година те са били почти двойно по-скъпи.

„Ние оставаме в туристическия бизнес, макар и не с логото на „Алфатур“, вероятно ще се наложи да затворим за известно време до уреждане на юридическите формалности, но офисът ни ще продължи да работи”, заяви В. Милчева.

Десетки звъняха вчера и в офиса на Здравка Чимева, собственик на благоевградската туристическа агенция „Алфатур“, по повод обявения фалит на едноименната агенция. „Нямаме нищо общо с фалиралата фирма, със собственика на „Алфатур“ АД  Гриша Костов се познаваме от години, той излезе на пазара през 2002-а и имаше много силен бизнес заедно с „Тез тур“. В Египет имаха частно летище за чартърните полети на туристите им, в Анталия имаха училище, в Тунис също имаха сериозно присъствие. Моята фирма е от 1990 г. Когато се появи софийската „Алфатур“ АД, се срещнахме с Гриша Костов, тъй като аз вече бях регистрирала същата търговска марка. За да я защитя обаче, трябваше да водя дела, а ние не можем да се мерим с мащабите на столичните колеги, затова се разбрахме нещата да останат така”, каза Здравка Чимева.

Завчера от Министерство на туризма обявиха фалитите на една от най-мощните туристически фирми в България - „Алфатур“ АД, на „Алфамарина БГ“ ЕООД и „Алфамарина“ ЕООД на основание чл. 105, ал. 1 от Закона за туризма, с което официално уведомиха, че и трите дружества са подали в Софийски градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност.

Вчера от Застрахователно дружество "Евроинс", с което обявилият неплатежоспособност туроператор "Алфатур" АД има застраховка "Отговорност на туроператора", съобщиха, че планират да сезират прокуратурата за умишлен фалит на туристическото дружество. "Представител на "Алфатур" не е потърсил контакт със застрахователя, не го е уведомил за невъзможността да покрие плащанията си и не е предоставил информация за състоянието си до момента", се казва в съобщение на сайта на "Евроинс".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари