Първите електробуси пристигат в Русе още през април

6
Желанието на общината е веднага след пристигането на първите електробуси те да бъдат включени в съществуващата транспортна схема
Желанието на общината е веднага след пристигането на първите електробуси те да бъдат включени в съществуващата транспортна схема Видео: Русе Медиа

"Първите бройки от електробусите, които Русе ще получи по европейския проект за подобряване качеството на въздуха, ще пристигнат още през април 2021 г."

Това съобщи зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев за Русе Медиа. Вчера, в присъствието на общинското ръководство и чешкия посланик, бе подписан договорът за доставка на 20 чешки електрически автобуси SOR.

„Съгласно заданието на обществената поръчка и договора срокът за доставка на електробусите е 540 дни от датата на подписването – т.е. от вчера, но хубавата новина е, че първите електробуси ще бъдат в Русе в рамките на април 2021 г., а изпълнението на целия договор вместо за 540 дни ще приключи в рамките на около 300 дни. Превозните средства ще бъдат доставени на два или три етапа, като последните автобуси ги очакваме в края на август 2021 г. Това ни беше едно от условията вчера при подписването на договора – въпреки дългите срокове в заданието, да ги съкратим“, каза Димитър Недев.

Желанието на общината е веднага след пристигането на първите електробуси те да бъдат включени в съществуващата транспортна схема. „Най-вероятно ще обединим маршрут, където можем да си позволим да съчетаем тролейбусен и автобусен превоз в една линия. Ще ги използваме там, където се засичат тролеи и автобуси, за да намалим броя на превозните средства и на вредните емисии, което е и целта на проекта. Визуално за гражданите ще бъде хубаво да се радват на нови електробуси, но бих искал да призова всички, които ги ползват, да се грижат за тях. Не всяка година има нови превозни средства и зависи и от пътниците колко време ще се експлоатират и в какъв вид ще бъдат“, обясни зам.-кметът.

Тъй като превозните средства за обществения транспорт са скъпи и изискват голям финансов ресурс, общината се надява да успее да ги осигури чрез проект в новия програмен период. Целта е да се обнови изцяло автопаркът и да се промени транспортът в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари