Първи случаи в САЩ на гъбична инфекция, резистентна на лекарства

0
Става дума за гъбична инфекция при хора, които до момента не са лекувани за такъв тип инфекции
Става дума за гъбична инфекция при хора, които до момента не са лекувани за такъв тип инфекции

Става дума за гъбична инфекция при хора, които до момента не са лекувани за такъв тип инфекции

За първи път учени съобщават за случаи на хора, носещи или заразени с щамове на опасната гъбичка Candida auris, които са устойчиви на всички класове противогъбични лекарства преди каквото и да било лечение, съобщиха Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Агенцията също така съобщи за доказателства за предаване на щамовете в здравни заведения, информира economy.bg

Candida auris или C. auris, която за пръв път е установена през 2009 г., е силно устойчива на малкото налични възможности за лечение в продължение на няколко години, оставяйки хората, които лекуват и изучават гъбични заболявания, загрижени за щетите, които тази супербактерия може да причини, особено при тежко болни пациенти. Това, че сега има така наречените пан-резистентни случаи при хора, които никога не са били лекувани с противогъбични лекарства, е особено обезпокоително, казаха експерти, цитирани от STAT.

CDC докладва за пет случая: три във Вашингтон и два в Тексас. И на двете места случаите са групирани в съоръжения. Съоръженията не са идентифицирани, но гъбичките най-често се диагностицират при много болни хора, които са в специализирани заведения за дългосрочни грижи.

Пан-резистентната C. auris е открита за първи път през 2019 г. при хора, които са развили резистентност, докато са били лекувани с противогъбични лекарства. Това, което прави тези новосъобщени случаи по-притеснителни, е фактът, че никой от хората не е бил лекуван с противогъбични лекарства преди диагнозата. Това означава, че щамът на C. auris, който са хванали, вече е пан-устойчив (пан-резисетентен).

Съществуват само три класа противогъбични лекарства - азоли, полиени и ехинокандини. Повечето случаи на C. auris, открити в Съединените щати, са устойчиви на азоли (85%), а много са устойчиви и на полиени (38%). Преобладаващото мнозинство (99%) са податливи на лекарства за ехинокандин, така че те са терапия от първа линия, когато се открие C. Auris.

Пан-устойчивите случаи обаче повдигат въпросите колко дълго и колко добре ще работи тази първа линия, пише STAT.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари