Първата диплянка със снимка на Васил Левски е отпечатана в Русе

1
Първата диплянка със снимка на Васил Левски е отпечатана в печатница „Роглева“ в Русе през 1901 година
Първата диплянка със снимка на Васил Левски е отпечатана в печатница „Роглева“ в Русе през 1901 година

Първата диплянка със снимка на Васил Левски е отпечатана в печатница „Роглева“ в Русе през 1901 година

Това твърди русенският изследовател на живота и делото на Апостола Стоян Стоянов- Комитски пред Telegraph.bg.

Той обяснява, че това е малко известен факт и слабо проучен от изследователите. Самият той притежавал тази диплянка, която си закупил преди време от антикварна книжарница.

Печатното издание е притурка към брой на списание „Поборникъ-Опълченецъ“ от 20 април 1901 г. Обнародвано е по повод 25-годишнината на Априлското въстание „в чест на загиналите и доживели до сега народни поборници“. Самото събитие се определя като велика и знаменита дата в „Историята на нашите въстания“. Диплянката е издадена от Филип Симидов.

 Лицевата част на <strong class='keys'>диплянка</strong>та.

Тя е уникална и за това, че е първото у нас издание след Освобождението с включени снимки на наши герои от националноосвободителното движение. Снимките са много добре обработени“, поясни Комитски.

Публикувани са осем фотографии с текст под тях: „Сава Г. Раковский, писатель, поетъ-революционеръ, Васил Иванов Левский (Дякона), Отец Генадий Скитника, въ турско време игумень на Драгалевския манастиръ при София и другаръ на Левский, Любенъ Каравеловъ, списатель-революционеръ, Дядо Илю Марковъ, войвода, родомъ отъ Берово (Македония), Стефан Караджа, войвода (Кючукъ Стефанъ) 1868 год, Хаджи Димитъръ Асенов, войвода, 1868 год., Христо Иванов Големия (книговезеца), революционеръ и другаръ на Вас. Левский“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари