Париж има 7 почетни граждани, а Русе 77!

1
Мирослав Славчев: Трябва да се ограничи лавинообразното внасяне на кандидати за званието "Почетен гражданин на Русе" в Общинския съвет
Мирослав Славчев: Трябва да се ограничи лавинообразното внасяне на кандидати за званието "Почетен гражданин на Русе" в Общинския съвет Снимка: TVN

"Трябва да се ограничи лавинообразното внасяне на кандидати за званието "Почетен гражданин на Русе" в Общинския съвет".

Това заяви заместник-председателят на Общинския съвет в крайдунавския град Мирослав Славчев.

Той посочи, че Русе има от 1965 г. досега 77 почетни граждани, записани в регистъра. Славчев каза, че е направил справка в регистрите на други европейски градове, където бройката е значително по-скромна. 

По думите му Виена има 71 почетни граждани, но регистърът се води от 1797 година. Париж е със седем почетни граждани, Манчестър - с един, а Варшава има 71 - от 1918 г. до 2000 г., след което званието не е присъждано.

"Предложението ми е да се осмисли понятието "Почетен гражданин на Русе". Имаше прецеденти, при които удостоявахме със званието известни хора поради единствената причина, че са се родили в Русе, но не са направили нищо за града", обясни Славчев. 

По думите му промените трябва да бъдат изготвени от Общинския съвет. 

Славчев уточни, че с това си изказване няма предвид днешното решение на Общинския съвет, с което със званието бяха удостоени художникът Пламен Монев /посмъртно/ и организаторките на протестите преди 30 години срещу обгазяването на Русе, като той също е гласувал "За". 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари