Папата се среща с над 300 българчета!

0
Над 300 българчета, живеещи в Европа и Америка ще се срещнат с папа Франциск
Над 300 българчета, живеещи в Европа и Америка ще се срещнат с папа Франциск

Над 300 българчета, живеещи в Европа и Америка ще се срещнат с папа Франциск и ще посетят гроба на свети Кирил Философ в Рим.

Събирането на българските ученици в Рим се прави традиционно, в навечерието на 24 май, а организатор на инициативата е директорката на българското училище в Мадрид.

Идеята на Петя се ражда преди няколко години в името на това сънародниците ни зад граница да започнат да се обединяват по свети за нацията ни места.

Петя Цанева – директор на българското училище в Мадрид: “24 май за училищата е най-любимия празник и започваме от тук, от гроба на Свети Кирил Философ и тази година сме 320 човека, 18 училища от два континента – Европа и Америка и желаем ако можем да положим една традиция за поклонение на гроба на Кирил -догодина да има 800, по догодина 1800″.

Вчера българските деца занесоха във Ватикана икона на Паисий Хилендарски -дар за светия отец. Иконата е дело на д-р Адриана Любенова.

д-р Адриана Любенова – преподавател в Пловдивския университет: ”Аз избрах да нарисувам образът на Паисий Хилендарски защото първо е патрон на университета, в който преподавам и второ защото българските училища в чужбина в момента вършат същото това възродително дело, което и самият Св. Паисий Хилендарски е направил”.

По-късно тази вечер децата и техните учители ще посетят музеите на Ватикана а утре ще се включат и в посещението на българската делегация при папа Франциск.

 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари