Папа Франциск: Оттеглянето на папите не трябва да се превръща в мода

0
Това е промяна в позицията му спрямо предишни негови изказвания
Това е промяна в позицията му спрямо предишни негови изказвания Снимка: БГНЕС

Това е промяна в позицията му спрямо предишни негови изказвания

Преждевременното оттегляне на папите не трябва "да се превръща в мода" в Римокатолическата църква, а трябва да става само при извънредни обстоятелства, каза папа Франциск, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Той е заявил това на среща с африкански йезуити по време на неотдавнашното си посещение в Демократична република Конго. Това е промяна в позицията му спрямо предишни негови изказвания, че по-голямата продължителност на живота и подобренията в медицината биха могли да превърнат оттеглилите се папи в институция в Църквата, отбелязва Ройтерс.

По-рано този месец Франциск повтори своите коментари, които направи за испански вестник през декември, че няколко месеца след като е бил избран за папа през 2013 г., е предал на представител на Ватикана писмо с оставката си, в случай че един ден изпадне в безсъзнание или стане неспособен да взема решения.

"Това обаче не значи, че папите, подаващи оставка, трябва да се превръщат в да кажем в мода или в нещо нормално", заявил Франциск на африканските йезуити. "Смятам, че понтификатът трябва да бъде до живот. Не виждам причина защо да не бъде така… Историческата традиция е важна. Ако вместо това слушаме клюки, значи ще трябва да сменяме папите на всеки 6 месеца", заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари