Падат ограниченията за трансгранично онлайн пазаруване в ЕС

0
Това означава по-лесен трансграничен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти
Това означава по-лесен трансграничен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти Видео: mediapool.bg

Неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет, което е важна част от изграждането на единния цифров пазар за Европа, засега отпада за онлайн пазаруването, но остава за аудио-визуалните и транспортните услуги.

Това реши Европейският парламент, който гласува задължителен за 27-те държави регламент по въпроса, предаде mediapool.bg.

Новата евродиректива за премахване на някои ограничения за трансграничното онлайн пазаруване и геоблокиране беше приета с 557 гласа "за", 89 "против" и 33 "въздържал се". Сега предстои регламентът да бъде одобрен от Съвета на ЕС, а след това и публикуван в Официалния вестник на ЕС. Той ще влезе в сила девет месеца след обнародването му, което се очаква да стане около Коледа.

Пазаруващите онлайн ще имат по-широк и по-лесен трансграничен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти или развлекателни паркове в ЕС се казва в съобщение на Европейския парламент.

"От края на 2018 имаме още една победа за всички европейски потребители - вече няма да бъдем блокирани на базата на местоживеене или националност, когато влизаме в определени версии на уебсайтовете, които са извън територията на страната, в която живеем", коментира евродепутатът Ева Майдел (ЕНП/ГЕРБ).

Географското блокиране е дискриминационна практика, използвана с търговска цел, при която онлайн продавачите отказват на потребителите достъп до даден уебсайт въз основа на тяхното местоположение или ги препращат към магазина за тяхната държава, където цените може да са различни.

В момента има случаи, при които потребители от една европейска държава не могат да пазаруват от сайтове в друга или пък се отказва плащането им с кредитна карта, издадена в друга страна. Другата практика е пренасочване към друг сайт, вместо да им се даде възможност да пазаруват от избрания от тях. За пример Майдел посочи, че ако пазарувате продукт от версията на определен сайт в Швеция, но се намирате в България, понякога покупката бива блокирана на базата на териториалност, на националност или на местоживеене, или за това, че използвате кредитна карта, различна от шведска.

Именно това забраняват новите правила и потребители вече ще имат повече възможности да избират от къде да пазаруват.

Директивата

Според приетия регламент търговците вече ще трябва да се отнасят еднакво с местните купувачи онлайн и клиентите от друга държава в ЕС.

Това означава да им се предостави достъп до еднакви цени или условия на продажба при:

‒ покупка на стоки (например домакински уреди, електроника, дрехи), които се доставят в държава в ЕС, в която търговецът предлага доставки според общите си условия. Търговците не са длъжни да доставят стоките си във всички държави от ЕС, но трябва да предлагат възможността клиентите да вземат стоката от място, което е съгласувано с купувача;

‒ получаване на услуги, предоставяни по електронен път, които не са защитени с авторско право, като например облачни компютърни услуги, защитни стени (файъруол), съхраняване на данни, хостинг на уебсайтове;

‒ при покупка на услуга, която се предоставя в помещенията на търговеца или на физическо място, където търговецът извършва дейност. Това включва престой в хотел, спортни събития, коли под наем, билети за музикални фестивали или развлекателни паркове.

- забранява се третирането на купувачите по различен начин въз основа на мястото на издаване на кредитната или дебитната карта.

Търговците са свободни да приемат всякакви средства за плащане, но не могат да дискриминират въз основа на определена платежна марка, основана на националност.

Забраната не засяга тв програми и транспортни услуги

Новият регламент обаче няма да важи за телевизионните програми, за които си платил в една държава, но не можеш да ги гледаш през телефона, ако се намираш в друга. Същото се отнася и за електронни книги, музика или игри, защото те попадат под защитата на авторското право за цифрово съдържание. В обхвата на директивата не попадат и транспортните услуги.

Заложена е обаче клауза за преразглеждане на евродирективата с възможност за разширяване на обхвата. Според нея в срок от две години Европейската комисия трябва да направи оценка дали забраната за геоблокиране да бъде разширена с аудио-визуалните и транспортните услуги.

Според проучване, проведено от ЕК чрез метода "тайно пазаруване", близо две трети от сайтовете (63%) не предоставят възможност на потребителите да пазаруват от друга държава в ЕС.

По отношение на материалните стоки геоблокирането е най-разпространено при домакинските електроуреди (86%) и в сферата на услугите – при резервации онлайн в офлайн развлекателния сектор, като например билети за спортни събития (40%).

Потребителите на територията на ЕС показват повишен интерес към трансгранично онлайн пазаруване. През последните десет години делът на европейците, които купуват през интернет, е нараснал почти двойно.

Правилата, които забраняват неоправданото геоблокиране, са представени като част от цифровия единен пазар и са включени в пакета за електронната търговия, заедно със законопроекта за трансгранична доставка на колети, който ще бъде подложен на гласуване по време на пленарната сесия през март 2018 г., и с правилата за по-добра защита на потребителите, които бяха одобрени от ЕП още през ноември 2017 г.

"Премахването на неоправданото блокиране на географски принцип е огромна стъпка напред за потребителите и за изграждането на истински цифров единен пазар, работещ за всички. След премахването на таксите за роуминг и преносимостта на съдържанието сега гражданите на ЕС ще могат да купуват онлайн новите си мебели, да резервират хотел или да използват кредитната си карта зад граница сякаш са у дома", коментира еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари