Овощар от Русенско: Ще има намалена реколта от ябълки, кайсиите са измръзнали на 100%

6
Цената на плодовете тази година трябва да е двойна, заяви Николай Колев
Цената на плодовете тази година трябва да е двойна, заяви Николай Колев Снимка: Кадър от Nova

Овощари от цяла Североизточна България са пред фалит.

Сериозните температурни амплитуди през февруари и март са довели да измръзване на близо 100% от кайсиевите насаждения в региона. Друг проблем са високите цени на препаратите за растителна защита, които се внасят основно от Украйна. Ще има ли фалити на производители и ще има ли български плодове на трапезата ни?

Председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев отглежда близо 400 декара овощни дървета край Русе. Основно ябълки, круши и праскови. В региона традиционно най-много са кайсиевите масиви, а тази година не се очертава добра реколта.

Ранните сортове измръзнаха на 100%, средно ранните на места имат поражения на 50-60%", обясни той, предава NOVA.

Не само температурните аномалии, но и липсата на дъжд се отразява пагубно на фиданките. Войната създава проблем и с доставката на торове.

„Има липси на пазара, бавят се доставките заради войната в Украйна, а на някои видове торове цената е 4 пъти над нормалната”, каза още Николай Колев.

Скъпите горива също отказват овощарите от градините им. Въпреки това български плодове на пазара и тази година ще има, но на висока цена.

Българските плодове на пазара са едва 20% и както през последните години се очаква да си купуваме предимно вносни ягоди, череши, кайсии и сливи. За да оцелее българското овощарство от бранша предлагат Министерство на земеделието да предвиди финансова помощ.

Цените на стоките у нас коментира в студиото на „Събуди се” Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Поскъпването на природния газ доведе до повече натиск върху производството на торовете. Те и без това са достатъчно скъпи. Едва ли цената на газа ще се отрази на препаратите за химическа защита. Абсолютно логично е да поскъпне и храната. Рано е да говорим какво ще се случи през септември заради войната”, обясни той.

По думите му оранжерийната продукция е пострадала значително. „Това се очакваше заради скъпите енергийни ресурси. Идва по-топъл сезон, очаква се по-засилено производство. Наблюдавам в Гърция и Турция, че стока има. Конкурентната среда не е нарушена. Може би към май и юни цените ще се стабилизират”, каза още Иванов.

По думите му практиката от последните години показва, че покрай големите празници наблюдаваме резки движения в цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    Bonkerz
    За 5 минути 5 минуса от руск7 тролове, задето посочих факта, че преди няколко седмици валя сняг, който те явно не са забелязали. Ама отворете тия прозорци, стига писахте партенки и дезинформация по сайтовете...
  • -6
    2
    Bonkerz
    Троловете явно живеете някъде на Изток, а не в България. Сняг имаше през Март месец в цяла България, както и миналата година.
  • 2
    1
    Гост
    Какво измръзване? Тази година сняг не сме имали? Температурите бяха ненормално високи за зимен сезон. Че ме цакат с топлото, ясно. Сега и тези ли ревнаха за повече? Отделно от тях, едни фирми с договори за поддръжка са извадили ножовете и дерат надълбоко. Всеки се овълчи и къса до кокал.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари