Отстраниха тумор от пациент на 80 години с КОВИД

0
Операцията е истинско предизвикателство за хирурзите, които трябва под хирургичните дрехи да сложат специален скафандър за ковид пациенти
Операцията е истинско предизвикателство за хирурзите, които трябва под хирургичните дрехи да сложат специален скафандър за ковид пациенти Видео: bTV

Оперативната намеса е изисквала специална подготовка

Спешна операция на болен с тумор на дебелото черво извършиха в столичната Александровска болница. Хирургичната намеса не е рутинна, защото при тестване на пациента се е оказало, че той е с положителна проба за коронавирус.

"Състоянието на пациента е стабилизирано в момента, но продължава да е тежко и той се намира в реанимация на COVID структурата на Александровска болница", съобщи д-р Петър Грибнев пред bTV.

Оперативната намеса е била истинско предизвикателство, тъй като става въпрос за 80-годишна жена с много придружаващи заболявания. При постъпването ѝ в болницата ѝ е направен тест за коронавирус у той се е оказал положителен.

„Драстично се променя в подобни случаи ситуацията. Операцията сама по себе си не е нещо драстично, но се променя подготовката за нея“, обясни д-р Манол Соколов.

Хирурзите носят същите скафандри като лекарите в отделенията за болни с коронавирус, а отгоре слагат екипите за операция. Това усложнява допълнително работата им, а понеже операцията е била близо три часа, очилата им са се изпотили и те са загубили видимост, обясниха двамата лекари.

"Още в началото на пандемията е бил изготвен алгоритъм за такъв операции и лекарите са били готови за такива случаи", каза д-р Грибнев.

Той, както и много негови колеги, са се ваксинирали още в началото на годината, а това намалява риска за заразяване или за тежко изкарване на болестта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари