Отстраниха част от тумора на Сашка Васева, но ѝ предстоят още операции

1
Лекарите ѝ дават надежди, че до 2 години ще се възстанови напълно
Лекарите ѝ дават надежди, че до 2 години ще се възстанови напълно Снимка: NOVA

Лекарите ѝ дават надежди, че до 2 години ще се възстанови напълно

Сашка Васева, отслабнала и изтощена, е на болнично легло в Германия, заобиколена от пълен мрак, защото е загубила зрението си. Единственият ѝ ориентир в тъмното е гласът на съпруга ѝ Христо Бакърджиев, който е плътно до нея.

Но това не означава, че певицата никога няма да прогледне. Тя има тумор в мозъка, който притиска зрителния ѝ нерв. За това разбира наскоро, след като години наред живее с погрешна диагноза - атрофия на зрителния нерв.

Васева вече претърпя една операция, но ѝ предстои дълъг път към оздравяването. Организмът ѝ е прекалено слаб, за да може лекарите да отстранят наведнъж целия тумор, това трябва да стане на етапи. “Стремим се да я стабилизираме. Мисля, че нещата се подобряват, така че имаме надежда всичко да има благополучен край”, казва Христо Бакърджиев, цитиран от вестник 24 часа. Той се възхищава на съпругата си, която дори в този момент не губи силата на духа си.

Васева е от хората, които рядко боледуват, не бърза да ходи при лекари за най-малката болежка и избягва да пие лекарства. “Никога дори не е вземала едно аспиринче”, казва Бакърджиев. Може би заради това в началото е подценила ситуацията със здравословното си състояние.

Певицата мислела, че ѝ има нещо безобидно. Дори не споделяла за проблемите си с мъжа си. Той се надявал, че тя ще вземе всички мерки, за да е здрава. В един момент обаче Бакърджиев започва да разглежда изследванията ѝ, които били направени до момента. Оказало се, че Васева не страда от атрофия, а има видимо забележим тумор в мозъка, слава богу, доброкачествен. “Ако бе открит навреме, всичко щеше да протече по много по-безболезнен начин”, казва Бакърджиев.

Докторите дават големи надежди, че след отстраняването на тумора Васева ще прогледне. Никой от тях обаче не се ангажира със срокове кога ще се възстанови напълно. След много въпроси от страна на Бакърджиев той най-накрая получава някакъв отговор. Очакванията са, че най-рано до 1-2 години след операцията Васева може да бъде отново веселата и талантлива певица, която познаваме.

Изпълнителката е хоспитализирана в Германия преди около месец. Макар че получава диагнозата в България, по настояване на съпруга си отива да се лекува в чужбина. “Тя държеше да е в страната си, но се вижда, че загуби много време и даде много средства, без да ѝ се помогне”, казва Бакърджиев.

Той не смята да прави компромиси с качеството на здравеопазването. Уточнява, че Васева няма застраховка в Германия. Просто не е мислила, че ще се наложи да се лекува там.

Освен това тя е под грижите на светило в медицината. “Искахме да е в най-добрите ръце”, категоричен е Бакърджиев. Докторът, който се грижи за нея, приема само частни пациенти, които трябва да плащат със собствените си средства.

За лечението на Васева са необходими приблизително 100 хил. евро, но разходите около изследванията и престоя ѝ там постоянно се увеличават. Първоначално Бакърджиев не смята да търси помощ от другите. Получава обаче критики, че отказва протегнатата ръка, която му подават. След разговори с журналисти решава да открие сметка, в която всеки може да дари средства за лечението на изпълнителката. “Ако сме хора, трябва да си помагаме”, казва Бакърджиев.

Този принцип следва и самата Васева. В продължение на 10 години тя почти всяка събота посещава дом за сираци в родната си Дупница. “Дарявала е всичко, което може, от вкъщи, както и парични суми, но никога не е афиширала това”, разказва Бакърджиев.

В медиите се споменаваше, че Слави Трифонов иска да помогне финансово за лечението на певицата. Двамата са колеги и се познават от поне 20 години. Шоуменът често е ходил на гости в къщата ѝ в Дупница. За момента обаче не се е свързал със съпруга на Васева.

Бакърджиев не губи надежда, че половинката му ще се оправи. Напротив, надява се, че в най-скоро време отново ще я види на сцената, хванала микрофона в ръка, пеейки за хората. Всеки, който иска да помогне на Васева, може да го направи на дарителска сметка на името на Христо Бакърджиев:

IBAN:

BG86RZBB91554455289907

SWIFT/BIC: RZBBBGSF

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари