Отряд от бивши секс робини громи „Ислямска държава”

2

Въоръжена бригада, съставена изцяло от бивши секс робини на „Ислямска държава”, се вля в редиците на кюрдската армия в Ирак – пешмерга, за да се бие с терористичната организация.

В нея влизат само жени от малцинството на язидите – едно от най-потърпевшите от нашествието на „Ислямска държава” в Ирак, съобщава „Индипендънт”, съобщава Блиц.

В регион, който се гордее с традициите си в превръщането на жени в бойци, дамската бригада се радва на все по-голяма популярност. В редиците й се вливат все повече попълнения, тъй като голям брой пленнички на терористите успяват да избягат.

Командирът на бригадата – капитан Катун Кидер, обясни пред „Фокс нюз”, че 500 нови попълнения чакат да минат обучение, за да могат да се присъединят към 123-те опитни въоръжени дами, който вече се сражават на страната на пешмерга.

Отрядът вече е получил названието „Силите на слънчевите дами” и вече е кален в боевете за отвоюване на град Синджар – „столицата” на язидите, която стана свидетел на кървави престъпления при нашествието на ислямистите.

Бойците са само част от около 2000 жени, които бяха похитени при превземането на Синджар от „Ислямска държава” през 2014 година. Те били използвани главно като секс робини. Доста от тях загинали. По данни на ООН, обаче, в Ирак групировката държи около 3500 пленници, предимно язидски жени и момичета.

Докато иракската армия все още не се решава да даде сражение на „Ислямска държава” за град Мосул, кюрдските въоръжени сили вече са заели позиции около крепостта на джихадистите и се подготвят за настъпление.

Кап. Кидер обясни, че „Силите на слънчевите дами” са играли ключова роля при сражение на 13 ноември миналата година, когато бойците й са успели да отвоюват домовете си обратно, влизайки в директна битка с ИД, след което помогнали за разчистването на улиците на Синджар.

Тя е наясно, че превземането на Мосул ще бъде истинската проверка за възможностите, но то е наистина важно за жените язиди. „Много от нашите жени в Мосул са държани като пленници. Семействата им ги чакат. Ние ги чакаме. Освобождението трябва да помогне да ги върнем вкъщи”, смята тя.

Освободени от робство и ежедневни изнасилвания, обучавани от кюрдите и на свой ред биещи се, за да защитят домовете си, „Силите на слънчевите дами” са станали „елитна сила и пример за другите жени в региона”, казва кап. Кидер.

„Сега ние се защитаваме от злото, защитаваме всички малцинства в региона. Ще направим всичко, което се изисква от нас”, категорична е тя.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари