Отпуснаха 20 000 лева за ремонт на седем паметника в Русенско

1
Информацията стана ясна след проведен разговор между Анатоли Станев и представители на Министерството на отбраната
Информацията стана ясна след проведен разговор между Анатоли Станев и представители на Министерството на отбраната Снимка: Dunavmost

Информацията стана ясна след проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и представители на Министерството на отбраната

Служебният кабинет отпусна 19 600 лева за ремонт и почистване на седем военни паметника в Русенско. Информацията стана ясна след проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и представители на Министерството на отбраната.

Според Станев подобни дейности неимоверно допринасят за съхраняването и предаването на паметта за хората, дали живота си в името на това да видят обединена и просперираща България, като същевременно са и ключов фактор за възпитанието на младите в родолюбие. „Във времена на разделение и размити идеали имаме все по-силна нужда от това да си припомним подвига и заветите на нашите предци“, коментира още областният управител.

Осигурените средства значително надвишават средната стойност за страната, която възлиза на около 12 000 лева. На практика областта се нарежда на четвърто място в България по предоставени финансови средства за тази цел. Повече средства ще получат само областите Ямбол, Софийска и София-град.

Парите в региона ще бъдат разпределени между пет общини – Ветово, Две могили, Сливо поле, Русе и Ценово, като те ще им бъдат преведени в най-кратки срокове от централния бюджет. На територията на община Ветово ще бъдат ремонтирани два паметника – в самия град и в село Кривня.

Единият увековечава паметта на загиналите в Балканската и Първата световна войни, а другият на отдалите живота си във войните в периода 1885 – 1918-а. Общата стойност за ремонта на двата паметника възлиза на 5400 лева. В община Две могили ремонт ще бъде извършен на паметника на загиналите за родината, намиращ се в село Кацелово.

За него са предвидени 2700 лева. За 1800 лева ремонт ще бъде направен и ремонт на паметните плочи на загиналите в Първата световна война, Балканската и Междусъюзническата войни от село Малко Враново, община Сливо поле. Най-много средства са осигурени за ремонт и почистване на Мемориала на загиналите във войните в село Ценово. Предвидената сума възлиза на 5700 лева. В община Русе също ще бъдат ремонтирани два паметника. Става дума за паметниците на загиналите в Балканската и Първата световни войни в Мартен и Николово.

Осигурените средства за двата паметника са в размер на 4000 лева, като над половината от средства или 2500 лева ще отидат за паметника в Мартен, който е в по-лошо състояние.

Решението на Министерския съвет, както и приложението към него, в което са упоменати всички паметници в страната, които ще бъдат ремонтирани, вече са достъпни и могат да бъдат открити в правителствената система за правна информация.

Припомняме, че предложенията за ремонт на военни паметници в Русенско бяха разгледани по време на заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна комисия в тази сфера през миналата година. Осигуреното финансиране е в резултат от доброто взаимодействие между всички институции на регионално, местно и национално ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Ммм
    А за асфалтиране на улиците кога. Проста управа
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари