Отнемат оръжията на ловци заради глоби на КАТ

0
МВР проверява всички притежатели на огнестрелно оръжия
МВР проверява всички притежатели на огнестрелно оръжия

Ловци искат законови промени заради отнемане на оръжия при административни нарушения.

При наличие на три нарушения, включително и спрямо закона за движение по пътищата, разрешителното се отнема. МВР проверява всички притежатели на огнестрелно оръжия, предава NOVA.

Разпоредбите засягат близо четвърт милион българи. По данни на прокуратурата, в края на миналата година, оръжията, собственост на физически лица с цел самоотбрана, са над 124 хиляди. По данни на съюза на ловците и риболовците, оръжие имат над 115 хиляди техни членове. Всички те са заплашени оръжието да им бъде конфискувано, ако, например, преминат на червен светофар.

„При заверка на оръжието, което е по закон, ми събраха пушките със заповед на началника на районното управление заради три нарушения на пътя - разговор по GSM, не спиране на СТОП и неправилно паркиране”, казва ловецът Николай Милков. След няколко съдебни дела обаче той е успял да си върне разрешителното и оръжията.

От МВР се позовават на текст от Закона за оръжията, според който разрешение за съхранение и употреба на огнестрелни оръжия не се издава на лица, които през последните 3 години са нарушавали 3 или повече пъти обществения ред. От ловния бранш виждат в това проблем.

„Реално в българското законодателство липсва легална дефиниция що е това нарушение на обществения ред, което дава възможност на органите на МВР да тълкуват разширително”, заяви инженер Васил Василев – председател на „Национално ловно-рибарско сдружение”. Според него това създава „правни абсурди”. По думите му водещ принцип в правото било, че за едно нарушение не може да има две самостоятелни наказания.

Мнението на адвоката Христо Русинов е, че това просто е общественият ред и законите са такива. „В случая със специалния закон, Законът за оръжията, боеприпасите и прочие не става дума за наказание. Там става дума за условия, на които отговаря или не отговаря кандидатът”, коментира той.

За да не попаднат и други в ситуация, подобна на тази на Николай Миков, от Съюза на ловците и риболовците ще внесат предложения за промени в Закона за оръжията, които да конкретизират нарушенията, заради които могат да се отнемат разрешителни.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари