МВР предлага промени в закона, с които глобите да станат неизбежни

2
Хартиеният контролен талон отпада и става електронен
Хартиеният контролен талон отпада и става електронен Снимка: БГНЕС

Акт за нарушение и наказателното постановление ще бъдат в един документ за по-бързи и неизбежни санкции

Хартиеният контролен талон отпада и става електронен

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и МВР предлагат промени в закона, с които глобите за нарушения на пътя да станат неизбежни, пише 24 часа.

Предвидено е съкращаване процедурата по налагане на административната санкция. Сега за голяма част от актовете се налагат глоби с наказателно постановление, което затруднява процеса, защото наказанието влиза в сила едва след неговото връчване и изтичане на срока за обжалване или потвърждаването му от съда. Използва се и допълнителен ресурс от контролните органи за връчване на наказателните постановления на нарушителите.

С предложените изменения в Закона за движение по пътищата установяването на нарушението и наказанието ще става с една процедура и един документ – фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание, което ще може да става веднага. С него ще може да се налага и наказание лишаване от право да се управляват моторни превозни средства, както и да се отнемат контролни точки за отчет на извършените нарушения.

Този нов фиш ще може да се обжалва в 14-дневен срок. Ще се въведе система за насърчаване на добросъвестните платци с регистрирани нарушения и възможност за плащане на 70% от глобата до 14 дни. След изтичане на този срок се предвижда 1 месец, в който санкцията трябва да се заплати в пълен размер. Ако в този период не се събере наложената глоба, тя ще бъде изпращана в НАП за принудително събиране.

Улесняват се и процедурите по съобщаване и връчване на документите, с които са наложени санкциите. Това ще става присъствено – при съставянето им или с препоръчано писмо с обратна разписка или с две посещения на адреса на нарушителя през седем дни, при които се поставя писмено уведомление на пощенската кутия или вратата му.

Предвижда се и връчване на издадените административни санкции да може да става при осъществяване на административно обслужване от МВР – например при изваждане или подновяване на лични документи, регистрация на МПС и др.

На интернет портала на МВР ще се създаде и възможност всеки гражданин доброволно да регистрира свой електронен адрес, на който издадените административни санкции да бъдат изпращани. В случай, че нарушителят не може да бъде открит, съобщаването може да стане чрез поставяне на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната териториална структура, на която е установено нарушението за срок от минимум 7 дни. След изтичането на този срок фишът се смята за връчен. Досега това не беше възможно.

Предвидени са административни облекчения за гражданите и юридическите лица при заплащането на наложените глоби. Това ще става както на гише, така и чрез банкова карта, по банков път или по интернет или с друг електронен платежен инструмент. На портала на МВР за електронни услуги ще се създаде възможност за заплащане на наложени санкции чрез интернет банкиране или с кредитна/дебитна карта.

С направените изменения ще отпадне и хартиеният контролен талон към свидетелството за управление на МПС. Това не означава отпадане на системата с контролни точки – тя ще продължи да действа, но само електронно. Отпада задължението за водачите винаги да носят талона в себе си, а само свидетелството си за управление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари