Отлагат спорни промени в закона за акцизите

0
Товарят бизнеса с ненужни разходи за камери за видеонаблюдение
Товарят бизнеса с ненужни разходи за камери за видеонаблюдение

Разглеждането на първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложени от Агенция „Митници“, беше отложено от парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата.

Обсъждането на текстовете в парламента беше отложено, след като депутатите се запознаха с аргументите, с които бизнесът определя промените като неприемливи.

Предложенията в закона предвиждат поставянето на камери за видеонаблюдение в акцизните складове за горива и алкохол, както и въвеждането на системи за автоматично измерване на енергийните продукти в редица предприятия за растителни масла, козметика, бои, лакове и др., пише Труд.

Участие в заседанието на комисията, насрочено за 26 септември, са били заявили представители на редица работодателски и браншови организации, изпратили преди това становища до правителството и до парламента срещу законопроекта. Сред отрицателните становища са тези на КРИБ, БСК, Съюза за стопанска инициатива, Българската петролна газова асоциация, Националната лозаро-винарска камара, Асоциациите на производителите на спиртни напитки, на митническите агенти, на българските спедитори, на производителите на растителни масла и др.

С предложените промени много български предприятия ще трябва да инвестират десетки милиони левове в камери и системи за автоматично отчитане на енергийните продукти. А ефектът от тези мерки по отношение на качеството на контрола е спорен, посочват представителите на бизнеса. Въвеждането на системи за автоматично отчитане на енергийните продукти в редица предприятия за растителни масла, козметика, бои и лакове е технически невъзможно или по-скъпо от годишното потребление на такива продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари