Откриват първия приют за стари магарета в България

7
Капацитетът му в момента е за 60 животни, но при нужда може да бъде увеличен двойно
Капацитетът му в момента е за 60 животни, но при нужда може да бъде увеличен двойно

Първият приют за стари магарета в България "Долината на магаретата",  се открива официално утре в гоцеделчевското с. Баничан.

На площ от 250 декара българското подразделение на швейцарската организация за защита на животните "Ветеринари в действие", е изградила уникално съоръжение, което има три магарилника, пасища и необходимата инфраструктура.

Капацитетът му в момента е за 60 животни, но при нужда може да бъде увеличен двойно. В "Долината на магаретата" работят 9 гледачи, както и ветеринарен лекар, преминали курс на обучение при швейцарски специалисти. Целта на организацията е да осигури дом за стари, немощни или ненужни магарета. Днес в магарешкия санаториум вече са настанени 17 обитатели, които са предадени от своите собственици, пише 24 часа.

Има обучен мобилен екип, който предоставя безвъзмездно грижи за около 200 магарета в региона. Единственото условие за собствениците на четириногите, които искат да се включат в програмата,  е когато магарето вече не им трябва по една или друга причина, то да не бъде продавано за месо, а да бъде предоставено на приюта, където да изживее спокойно старините си.

"Ветеринари в действие" е основана през 2005 г. в Швейцария и има клонове в Италия и България. Основната цел е оказване на професионална помощ на животни в нужда, за които няма кой да се погрижи – бездомни, малтретирани или такива със социално слаби собственици. У нас организацията работи от 2007 г., като първоначалната дейност е свързана с осъществяване на кампании за кастрация на безстопанствени животни.

През същата година поема грижите за кучетата на фондация "Очи на четири лапи", а 2 години по-късно започва дейност в община Гоце Делчев. "Ветеринари в действие" организира и кастрационни кампании за безстопанствени животни в региона, като до момента са обработени над 500 кучета. В близко бъдеще се планира финансирането на строежа и оборудването на ветеринарна клиника за бездомни четириноги в близост до приюта за магарета.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари