Откриването на София филм фест започва с „АФЕРИМ!“

0

На 25 ноември, петък, от 18 ч. в Голяма зала на Доходно здание, ще бъде открито седмото поредно издание на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В РУСЕ, което се провежда в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата, организиран от Община Русе.

Стартът на киномаратона ще даде филмът „АФЕРИМ!“, който ще бъде представен лично от режисьора РАДУ ЖУДЕ („Сребърна мечка“, Берлинаре 2015) и от продуцента Росица Вълканова.

„АФЕРИМ!” разказва една история от Влашко през ХIX век: местният пристав Костадин и неговият син Йоница са пратени да хванат избягал роб-циганин. По пътя двамата срещат хора от различна националност и религия: турци, руснаци, християни, евреи, румънци и унгарци. Всеки демонстрира предаваните с поколения предразсъдъци спрямо останалите. Филмът e стилен, изпълнен с нюанси и детайли; поставен е като уестърн, с мъчително пътуване на кон през времена и места, които са далечни и забравени. Интригуващата атмосфера, страхотните гледки и необичайни места, на които се развива сюжета, са привлекателни характеристики на непоколебимия и силен разказ за жестоко, институционализирано в продължение на столетия робство...

В 20:30 ч. петъчната киновечер продължава с прожекцията на МА МА на режисьора Хулио Медем, в която Пенелопе Крус прави поредна изумителна роля. „МА МА” е типична испанска продукция, изпълнена със силни емоции и страсти. Филмът разказва историята на Магда (Пенелопе Крус), която преминава през няколко тежки житейски изпитания – безработна е, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира, че има рак на гърдата. Магда обаче не се предава пред трудностите – тя е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда...

Прожекциите на всички филми от програмата на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В РУСЕ са с ВХОД СВОБОДЕН.

Организатори на събитието са Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, с подкрепата на Националния Филмов Център и веригата киносалони Europa Cinemas.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари