Откритията на 2016 година

0
Регистрирането на гравитационните вълни от експеримента LIGO беше избрано от сп. "Сайънс" за научния пробив на 2016 година
Регистрирането на гравитационните вълни от експеримента LIGO беше избрано от сп. "Сайънс" за научния пробив на 2016 година Снимка: GettyImages

Регистрирането на гравитационните вълни от експеримента LIGO беше избрано от сп. "Сайънс" за научния пробив на 2016 г., съобщи Лента, пише БТА.

На второ място е откриването на подобната на Земята екзопланета в системата на най-близката до Слънцето звезда - Проксима Кентавър.

Сред подгласниците е също изкуственият интелект AlphaGo, разработен от компанията "Дийп майнд" на "Гугъл", който победи Седол Ли, професионалния шампион по играта Го.

На четвърто място е откритието, че ако на мишки на средна възраст бъдат отстранени остарелите клетки, които не могат повече да се делят, животът им се удължава.

Сред десетте научни открития на 2016 г. е и прозрението, че не само хората могат да надникват в чуждия ум. Човекоподобните маймуни също са способни да определят желанията и намеренията на другите.

Място в списъка намери и компютърна програма, която дава възможност да бъдат прогнозирани свойствата на протеините, както и получаването на живи мишки от отгледани в лабораторни условия яйцеклетки.

Класацията се допълва от още три труда - за разселването на древните хора от Африка по целия свят с една единствена миграция, за създаването на портативно устройство за разшифроване на ДНК, както и получаването на лещи без дефекти от метаматериали.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари