Откриха работилница от 14 век под Царевец

0
Запазени са части от пода и стените, работен плот, пещи
Запазени са части от пода и стените, работен плот, пещи

Железарска работилница с пещи от столичния период на Велико Търново откриха археолози при разкопки на юг от манастирския комплекс "Великата лавра" под Царевец.

"Натъкнахме се на жилище и занаятчийска работилница с най-малко две пещи за обработка на желязо. Те са от късния 14 в. Работното помещение е 3 на 4 метра. Запазени са части от пода и стените, работен плот. Едната пещ е отлично съхранена, а другата изглежда е била спряна и на нейно място е възстановена нова. Свързани са с преработка на желязо", разказа проф. Константин Тотев1 предава 24 часа.

От месец археологът от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН и д-р Евгени Дерменджиев от Регионалния исторически музей работят на обекта край църквата светиня "Св.40 мъченици". Той се е простирал до крепостната стена от византийския период, която се спуска от Царевец и стига до реката. Целта на екипа е да стигне до стълбището, осигурявало водоснабдяването на крепостта. През годините на проучванията там са регистрирани следи от древно занаятчийско производство. Тазгодишните разкопки са финансирани с 8 хиляди лв. от държавата.

Според проф.Тотев предстоят и спасителни разкопки на засегнатата от свлачището над средновековния манастир "Великата лавра" църква-баня.Находката няма аналог сред разкритите досега стотици храмове от епохата на Средновековието в България. Основите на църквата били открити през 1992 г., но проучването било замразено заради започналите мащабни разкопки край "Св. 40 мъченици".

Абсидата на паметника попада под тротоара на пътя, който води към площада пред Царевец. "Предполагаме, че е била крипта на манастира заради запазени стенописи. По-късно върху нея е изградена баня от края на 14-ти и началото на 15 в. Тази структура е пострадала от свлачището, но там ще се работи, когато започнат възстановителните работи и укрепването му", каза проф.Тотев.

Според него целият терен с археологическите находки южно от "Св.40 мъченици" имат проблем с отводняването и след всеки обилен дъжд стичащите се по склона води застрашават паметниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари