Откриха първата паралелка по специалност „Електромобили“

0
26 ученици започнаха своето обучение в първата у нас паралелка по специалност „Електромобили“
26 ученици започнаха своето обучение в първата у нас паралелка по специалност „Електромобили“ Видео: БНТ

26 ученици започнаха своето обучение в първата у нас паралелка по специалност „Електромобили“.

Тя е открита в професионална гимназияВелизар Пеев“ в Своге и ще подготвя кадри, които да обслужват за електрическите транспортни средства, предава БНТ.

Създаването на паралелката по „Електрически превозни средства“ става по идея на Браншовата организация по електромобилност и ръководството на Професионалната гимназияВелизар Пеев“. Интересът към нея бил толкова голям,че местата не стигнали за всички желаещи.

Станчо Атанасов, директор на Професионална гимназия "Велизар Пеев", Своге: Паралелката е пълна 26 ученика - имаме две момичета и 24 момчета. Те ще бъдат „Техник на електрически превозни средства“. Това е специалността и ще могат да правят диагностика на електромобилите, знаете, системите там са вече в сферата на електрониката, електрическите двигатели и регулаторите, които са новост.

Ново е и оборудването, върху което ще се обучават младите техници. В гимназията ще бъде сглобен сервиз за диагностициране на електромобили и зарядна станция, за да може учениците да усвоят тънкостите на електрическите двигатели и акумулаторните батерии.

Това е лабораторията по компютърна диагностика. Тук ще протичат много от часовете на учениците от новата специалност.

Преподавателите по „електромобили“ все още няма, затова от гимназията са изпратили двама от учителите си на допълнителен курс в Транспортното училище в София. Един от тях е Георги Димитров, който не спира да се обучава, защото новите технологии непрекъснато се развиват.

инж. Георги Димитров, преподавател: За мен е удоволствие да преподавам на учениците, които се намира един вид на гребена на вълната на новите технологии, защото те са тези, които трябва да развиват електромобилите. И се надявам тези ученици, които ние ще подготвяме, да са водещи специалисти в близко бъдеще.

Курсът на обучение е 5 годишен, а завършилите го могат да продължат образованието си след 12-ти клас в Транспортното училище или Техническите университети в София и Русе и да станат инженери.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари