Откриха древна гробница в Луксор

0
Предполага се, че находката датира от 18-тата династия на фараоните Ахенатон и Тутанкамон
Предполага се, че находката датира от 18-тата династия на фараоните Ахенатон и Тутанкамон Снимка: БГНЕС

Предполага се, че находката датира от 18-тата династия на фараоните Ахенатон и Тутанкамон

Египетските власти съобщиха за откриването на древна гробница в Луксор, датираща отпреди около 3500 години, в която според археолозите се намират останките на член на 18-ата династия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Гробницата е открита от египетски и британски изследователи на западния бряг на река Нил, където се намират известните Долина на кралиците и Долина на царете, заяви Мостафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет.

"Първите елементи, открити досега в гробницата, изглежда показват, че тя датира от 18-тата династия на фараоните Ахенатон и Тутанкамон", каза Вазири в изявление.

XVIII династия, част от периода от египетската история, известен като Ново царство, приключва през 1292 г. пр.н.е. и се смята за една от най-проспериращите години на Древен Египет.

Пиърс Литерланд от университета в Кеймбридж, ръководител на британската изследователска мисия, заяви, че гробницата може да е на съпруга или принцеса от рода Тутмосид.

Египетският археолог Мохсен Камел заяви, че вътрешността на гробницата е в "лошо състояние".

Части от нея, включително надписи, са били "унищожени при древните наводнения, които са запълнили погребалните камери с пясък и варовикови утайки", добави Камел, според изявлението на Съвета по антиките.

През последните години Египет разкри няколко големи археологически открития, най-вече в некропола Саккара, южно от столицата Кайро.

Критиците твърдят, че в бързината на разкопките е даден приоритет на находките, които привличат вниманието на медиите, пред сериозните научни изследвания.

Откритията обаче са ключов елемент от опитите на Египет да съживи жизненоважната си туристическа индустрия, чийто венец е дълго отлаганото откриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите.

Страната с население от 104 милиона души страда от тежка икономическа криза.

По официални данни туристическият отрасъл на Египет осигурява 10 % от БВП и около 2 милиона работни места, но е засегнат от политическите вълнения и ковид пандемията

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари