Откъде идват данните за нивото на река Дунав?

0
Флотската кула в Русе
Флотската кула в Русе Снимка: ИА „Пристанищна инфраструктура“

 Повечето русенци знаят, че хидрометеорологичната станция на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав се намира във Флотската кула.

Това е знакова сграда не само за града. В нея вече е подредена музейна сбирка с интересни и неочаквани факти от история та , дори от литературата. Всъщност, първите проучвания по реката в нашия участък започват още през 1860г. Замерванията се правят в Австро-унгарското консулство в Русе, а инициатор е консул Мартирут, по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена, пише БНР.

Данните са ползвани за корабоплаването по река Дунав , по указание на виенския метеоролог Юлиус фон Хан. Тази първа по българските земи метеорологична станция остава в консулството до 1872 г.

Важна стъпка в новоосвободена България става създаването на Дунавската флотилия и на българския военен флот. Четири години след Освобождението, на 2 декември 1883 г. , капитан -лейтенант Зинови Петрович Рождественски прави постъпки пред Министерство на войната в Русе за построяването на метеорологична станция, да бъдат закупени измервателни уреди. Тъкмо тази дата се приема за раждането на Хидрографската служба на Военоморските сили. Може би ще е добре да добавим интересен щрих как се развива нататък служебната кариера на Зинови Петрович Рождественски? През 1905 г. той вече е вицеадмирал по време на Руско- японската война.

Построената сграда е по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер. Вече 130 години оригиналната каменна кула се извисява върху ръба на 46 метрова тераса при старото устие на река Русенски Лом, в близост до някогашните казарми. От кулата моряците от Дунавската флотилия подавали сигнали към корабите и приемали техните отговори.

У нас са издигнати и други знакови сгради по проект на Фридрих Грюнангер: днешният Исторически музей в Русе, Мавзолеят на руските воини и гимназията в Разград, Мъжката гимназия във Варна, общината в Кюстендил, Софийската духовна семинария , Синагогата в столицата, къщата на Димитър Яблански, до 1993 г в нея се помещава посолство на Китайската народна република . и още, и още..

Във всяка от постройките ще откриете много любопитни факти. Например, знаете ли кой български воевода купува мястото за строежа на Флотската кула ? Защо с нея е свързана и с част от историята на нашата литература?- Отговора на всички тези въпроси ще научите инж. Павлин Цонев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари