Русенци откриха плажния сезон край Дунав и оставиха отпадъци след себе си

4
От Общината напомнят, че реката е забранена за плуване и призовават за грижа към природата
От Общината напомнят, че реката е забранена за плуване и призовават за грижа към природата Видео: NOVA

От Общината напомнят, че реката е забранена за плуване

Едно от притегателните места за отдих и плаж по Дунав е парк "Приста" край Русе. И въпреки че къпането в реката е забранено, в горещите дни десетки русенци посещават плажа. Не се случва толкова често, но едната част от реката така е пресъхнала, че може да се премине пеш и да се достигне до първия остров.

В реката обаче е забранено къпането. "Къпането в река Дунав и в река Русенски Лом е забранено категорично поради опасността от удавяне на граждани. Дунав е опасна река – в нея има дълбоки ями, от които се получават водовъртежи. Има силни течения и плуващи дънери и други предмети, които са опасност дори за опитните плувци”, предупреди проф. Любомир Владимиров, началник отдел „Екология" в Община Русе, предава NOVA.

Служителите на общинската полиция следят за спазването на забраната. "Но тук всичко опира до гражданската съвест", посочи Владимиров. Той разказа за поредно незаконно сметище, почистено миналата седмица. И посочи отпадъците, които отново са се появили.

Владимиров посъветва хората да са съвестни. "И да се грижат за своята природа, защото природата ще се погрижи за нас". А екоактивисти всеки уикенд отиват с канута до някои остров и за своя сметка го почистват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    5
    Бивш русенец
    Не е голяма философия да си събереш боклуците след пикника в една чантичка и да ги хвърлиш в контейнер, ама популацията в града на свободния комунист нали трябва си покажат селяндурския манталитет. Иначе да, общината (съвета) трябва да налага глоби, трябва и контейнери и кошчета да сложи и да облагороди малко района, ама нито едното ще стане, нито другото.
  • 6
    4
    джони уокър
    Сральовци си направиха кефа, и осраха всичко.
  • 9
    3
    питанка
    има ли в парк "Приста" представители на Общинката, които да глобяват гражданите, които нарушават правилата, досега не съм чул да се налагат такива глоби, ами крайно време е и това да се случи, а не само еко активисти да събират боклуците и да вършат работата на почиващите и на общинката...
  • -3
    2
    daskal
    Хората не оставят чак толкова много отпадъци там. Хубавото е, че са събрани на 2-3 места в чували. Ако Общината си поразмърда малко д-то и изпрати един камион - ще ги съберат за нула време.
  • 17
    1
    Мунчо
    Не може да се разчита само на съвестта на гражданите! Много хора просто нямат такава! Свикнал е,че всеки му е длъжен,а той има само права!Камери навсякъде и глоби,това е решението! Колкото повече хвърлят - по-голяма събираемост!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари