Откъде идва името на правото хоро?

1
Писмени сведения за съществуването на народни хора у нас има от около 14 век
Писмени сведения за съществуването на народни хора у нас има от около 14 век Снимка: БГНЕС

Писмени сведения за съществуването на народни хора у нас има от около 14 век

Тракийската фолклорна област – една от 7-те у нас, се отличава с богато разнообразие от народни носии, песни и танци, дължащо се предимно на огромните територии, които обхваща тази фолклорна област, пише Актуално. Народните песни в Тракийската фолклорна област се отличават с характерното за тях „пеене-отпяване“, а народните танци са уникални по своя характер – пъстър микс от танците, характерни за другите фолклорни области у нас, с умерен или бърз ритъм и движения, насочени надолу, като това е израз и олицетворение на силната връзка на тракиеца със земята.

Сред най-популярните народни танци в Тракийската фолклорна област е правото хоро, което се играе във всички области в страната. Вярваме, че българите, които не могат да играят право хоро или поне не го разпознават, се броят на пръстите на едната ръка образно казано, както и че не е по-голям броят на тези, които знаят откъде идва името му и каква е историята му.

Характерни особености на правото хоро

Докато в миналото правото хоро се играело само от жени – женско или само от мъже – мъжко, а ако било смесено се редували хвани едни до друг мъж-жена-мъж-жена, то днес всеки се хваща на най-популярното и най-лесно за игра хоро, където пожелае, най-често до познати. Докато в миналото правото хоро било символ на общността, на общата съдба на хората, които показвали с правото хоро задружност, днес то е най-често просто танц по време на празник или народно веселие и далеч не е натоварено с онзи съкровен смисъл, който дедите ни влагали в него, хванати ръка за ръка, длан за длан на мегдана и в робство, и в свобода, и в хубави, и в лоши години.

Темпото, с което се играе правото хоро, е умерено бързо в 2/4 тактов размер. Брои се „раз-два“ Едно от най-лесните за разучаване е, което се дължи на лесните му стъпки – обикновена стъпка, стъпка с прибиране и две люлейни стъпки – по една на двете страни – ляво и дясно. Люлеещите стъпки водят до причисляване на правото хоро към люлеещите се хора, те са много характерни за правото хоро, лесни са за изпълнение и в способностите на почти всеки играч, тъй като не изискват особени умения и енергия за разлика от натрисания, подскоци и други по-сложни движения, с които се отличават по-трудните за разучаване и изпълнение народни танци. Именно лесните стъпки правят правото хоро толкова популярно и играно в цялата страна, където различаваме Свищовско право хоро, Търновско право хоро, Тракийско право хоро и други, имащо своето име, но всъщност представляващи едно и също хоро и играни по един и същи начин, който вече описахме.

Откъде идва името на правото хоро?

Защо в народната памет и традиции правото хоро е останало именно с това си име? Има ли легенда, история за произхода на името, или произходът е много по-логичен? За да разберем откъде идва името на правото хоро, следва да погледнем как се играе то. Правото хоро се играе в затворен или отворен кръг, но най-често в годините на зараждането му се е играело в права редица, начало и край не се виждали, когато всички се хващали на хорото на мегдана по време на народни веселия, празници и сватби. Именно тази права редица с начало и край, макар да не се виждат винаги, дава името на правото хоро.

Разбрахме защо се нарича право, но защо е хоро? Какъв е произходът на тази дума? Търсенето на отговора ни върна във времето на Древна Гърция, където за оказване на почит към богинята Терпсихора, чието име е съставено от 2 думи – terpo + choros (веселя + хоровод), се изпълнявал обичай от древните гърци, наредени в кръг и хванати за ръце, както днес именно се играят народните хора. Някои автори свързват произхода на думата хоро с латинското chorus, което в превод ще рече „сбор от танцуващи“ и отлично пресъздава вида и начина, по който се играе хорото. Други автори свързват произхода на думата хоро с гръцката дума choros, която ще рече хоровод, игровод.

Писмени сведения за съществуването на народни хора у нас има от около 14 век, като вероятно много преди това хорото е било известно на населението по земите ни. Ако случайно не знаете как се играе, разучете го с приятелка, лесно е, а със сигурност ще има момент, в който ще ни бъдете благодарни за съвета, тъй като правото хоро се играе у нас масово и на празници, и на сватби, кръщенки, и на различни събори и тържества.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари