Отиде си големият актьор в Русенския театър Божидар Манев

0
Отиде си големият актьор в Русенския театър Божидар Манев
Дългогодишният актьор в Драматичният театър „Сава Огнянов”-Русе Божидар Захариев Манев е починал днес, 11 август, на 82-годишна възраст.

Божидар Манев завършва ВИТИЗ „Кр.Сарафов”-София през 1960 г., две години е в състава на театъра в Силистра, и от есента на 1962 г. до 1995 г. в трупата на Русенския драматичен театър - театърът на неговия роден град.

На русенска сцена той изгради редица роли, които го утвърдиха като един от талантливите й представители – Николай от „Необикновен процес” на М. Симова, Масларски от „Милионерът” на Йордан Йовков, майор Меткаф от „Капан за мишки” на Агата Кристи, Жорж Гранден от „Нож в гърба” и др.

Божидар Манев бе един от изпълнителите на художествено слово в града и страната, от чиито изпълнения дълги години се лееше звучното българско слово. Като дългогодишен заместник-директор на театъра, председател на Съюзната организация, вицепрезидент на фондация „Балканарт” – той много активно се включваше в обществената и международна дейност на театъра. В тези дейности той беше динамична и активна натура и направи много за международния имидж на Русенския театър. Носител е на наградата „Русе”.

Той имаше необикновено преклонение и пристрастие към историята и паметта за театъра, затова и на базата на неговия богат архив през 2002 г. бе издадена „Виртуална история на Драматичен театър „Сава Огнянов” (1962 – 2002) от „Европейски пространства 21”-Русе.

Със смъртта на Божидар Манев културната общественост на Русе губи не само изтъкнат актьор от трупата, но и личност, която живя вдъхновено с проблемите и инициативите на русенската култура.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари