Отец Валтер: За благотворителността всеки ден трябва да е Рождество Христово

2
Човек трябва да се обръща към Бог не само при нужда, обясни енорийският свещеник към католическата църква "Свети Павел от Кръста" в Русе
Човек трябва да се обръща към Бог не само при нужда, обясни енорийският свещеник към католическата църква "Свети Павел от Кръста" в Русе Снимка: Радио Русе

За добротата и благотворителността всеки ден трябва да е Рождество Христово.

Това каза в интервю за БТА енорийският свещеник към католическата църква "Свети Павел от Кръста" в Русе отец Валтер Горра.

По думите му Светлите празници са идеално време за благотворителност, но тя не трябва да се ограничава само в този период.

"Рождество Христово е импулс, основа за тези добри инициативи, но тях трябва да ги има през цялата година. Не можем да мислим за нуждаещите се само през тези дни или да бъдем добри хора само на Рождество Христово. Тези инициативи тръгват от Божията любов към човека и трябва да ги има всеки ден. Защото Бог не ни обича само на Рождество Христово, а ни обича всеки ден", каза отец Валтер.

Човек трябва да се обръща към Бог не само при нужда

По думите му ако преди пандемията хората в беда са имали нужда основно от материална подкрепа, то сега се нуждаят и от психическа помощ. "Стресът, страхът и паниката влияят много на човека и на отношенията между двама души. Те отдалечават хората", каза свещеникът.

Според него е нормално човек да се обърне към Бога при нужда. "Но не е правилно да има вяра само тогава. Ние трябва да бъдем обърнати с поглед към Бога във всяка ситуация - и в добра, и в лоша, защото животът не ти дава само успех. Бог е с нас и трябва да го разберем във всеки един момент", обясни отец Валтер.

Всички сме на един кораб и трябва да си подадем ръка

За Рождество Христово той пожела всеки човек да се обърне към онези ценности, които допреди пандемията е приемал като даденост, като навик. "Трябва да се върне уважението към другите и общуването с другите, защото всички сме на един кораб. Всички заедно трябва да се уважаваме, да си подадем ръка, за да си помогнем, защото този кораб ще продължи напред. Не трябва човек да мисли само за себе си. Желая да се върнем към онова, което беше преди пандемията, но с по-различен дух", каза още свещеникът.

Детски спектакли разказват за Рождество Христово

Отец Валтер обясни, че в дните преди Рождество Христово в детската градина и училището към католическата църква в Русе е имало спектакли, създадени от децата за големия празник. "Техните представления учат да празнуваме Рождество Христово не само на масата, а да разберем, че Бог е онзи, който идва между нас, и благодарение на този празник той стана човек. Учим децата да бъдат добри, да се обичат. Да имат поглед към Бога, защото всичко тръгва от него. Ако искаме да обичаме истински, трябва да разберем, че Бог е любов за нас. Тогава с Божията любов трябва да обичаме и другите", каза още отец Валтер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари