Отец Валтер Горра: Хората много често гледат само негативното

2
Ако вали дъжд и е мрачно, казваме, че само вали и е мрачно, но не отчитаме дните, когато е имало слънце, добавя свещеникът
Ако вали дъжд и е мрачно, казваме, че само вали и е мрачно, но не отчитаме дните, когато е имало слънце, добавя свещеникът Снимка: БТА

Валтер Горра е енорийският свещеник към католическата църква "Свети Павел от Кръста" в Русе

"За Рождество Христово отправям молба да се молим много, да се молим за мир по света и да намерим мира преди всичко в себе си". Това каза енорийският свещеник към католическата църква "Свети Павел от Кръста" в Русе отец Валтер Горра, цитиран от БТА.

По думите му доскоро човечеството си е мислило, че пандемията е най-страшното в днешно време.

"Оказа се, че и това не е най-лошото. Този военен конфликт в Украйна, с който живеем в Европа, който е до нашите врати, е още по-лошо. Той още веднъж поражда много въпроси - докога човекът ще живее по този начин, докога човекът ще търси любовта и братството между всички народи. Трябва да започнем всичко отначало. Да не търсим кой е прав и кой не е, защото така отново няма да намерим отговора на тези въпроси", обяснява отец Валтер.

Според него, излизайки от пандемията, поискахме свят, в който да се движим и срещаме спокойно. Оказва се, че това още не е възможно.

"Въпросът е човек дали може да намери своето естество под светлината на това, което Бог е направил за нас. Надявам се под светлината на Рождество Христово и под светлината, че Бог е станал човек, всички хора скоро да намерят любовта и мира в себе си, любовта и мира с другите и особено с Бог", каза отец Валтер.

По думите му хората трябва да разберат какво е мир.

"Когато човек намери мира в себе си, ще живее спокойно със себе си, с другите и с Бога", обяснява енорийският свещеник.

Той споделя, че не е достатъчно да има любов между хората, а да няма любов към Бога.

"Върху тази любов, която Бог ни дава, можем да създадем мир, да създадем братство и солидарност. Любовта е най-високото нещо, което човек може да намери. Ние сами не можем да дадем понякога истинската дефиниция на тази дума. Говорим много за любовта, но ако не разбираме любовта в Бога и любовта, която Бог има към нас, не говорим за истинска любов, а само за човешката любов", казва отец Валтер.

По думите му човек обича, но колкото обича, толкова може и да мрази.

"Когато поставяме граница в любовта, това не е любов. Не можем да мислим, че човек обича друг дотогава, докато последният също го обича. Любовта е много повече. По тази причина Исус ни говори за любовта към враговете, да прощаваме на тези, които ни мразят, да обичаме тези, които не ни обичат", обяснява отец Валтер.

Според енорийският свещеник не трябва да бъдем песимисти, когато говорим за благотворителност. По думите му хората не даряват само по празници.

"Вярно е, че в тези празнични дни се дарява повече, но това е много хубаво. Трябва да признаем, че има хора, които постоянно помагат на другите и са свързани с доброволчеството. Хората са добри, но проблемът е, че много често гледаме само негативното. Ако вали дъжд и е мрачно, казваме, че само вали и е мрачно, но не отчитаме дните, когато е имало слънце", казва още свещеникът.

По думите му един от стремежите на хората днес е да не остаряват.

"Истинската рецепта да останем млади, е да живеем в Божията благодат и да обичаме Исус Христос и ближния. Нека изживеем Рождество Христово като християни. Раждането на Исус подновява нашето съществуване", каза отец Валтер Горра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    666
    знам го Лошото точно от къде извира
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари