От утре русенци пътуват по-лесно до Румъния

3
Коледният базар в Букурещ вече очаква посетителите
Коледният базар в Букурещ вече очаква посетителите Снимка: Лили Ганчева

От 1 декември българските граждани, в това число и русенци, ще пътуват по-лесно до и от Румъния, след като здравният министър облекчи влизането в България от „червена зона“

Така те ще могат да посетят любимия Коледен базар в Букурещ, който от години е любимо място за съгражданите ни, информира Русе Медиа. 

От 1 декември влизането в Румъния си остава по познатия начин – със зелен сертификат или отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, като влизащите с тест трябва да напуснат страната до три дни. Децата на възраст до 12 години нямат нужда от тест, а тези между 12 и 16 години, ако не са ваксинирани, трябва да имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния.

От 1 декември връщането в България става със зелен сертификат или с отрицателен PCR тест. С новата заповед отпада изискването за предоставяне едновременно на двата документа и не е необходимо да се прави PCR тест след завръщане у нас.

А иначе тази година Коледният базар в Букурещ се провежда от 26 ноември до 26 декември 2021 г. на еспланадата със статуи на Университетския площад. "След като миналата година в столицата нямаше такъв, този път Кметството реши да го организира, но не на площад Конституция /пред Парламента/", разказва изп.директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Има дървена елха, прословутата въртележка за малките посетители, срещи с Дядо Коледа и неговите елфи. Поставени са и резбовани орнаменти. Инсталирана е сцената на Рождество Христово. Монтирани са къщите за търговците. Има вкусове, специфични за сезона: сарми, колбаси, свински деликатеси, козунаци, сладкиши, пайове, близалки, меденки, домашен шоколад, напитки /греяно вино и ракия/. „Зелена” светлина за участие в панаира получиха търговци, които продават ръчно изписани глобуси, камбани, венци, украси, орнаменти, народни носии, различни подаръци. Програмата ще бъде допълнена от музика и специални моменти, посветени на Коледния празник. Панаирът ще бъде отворен от понеделник до петък от 12:00 до 22:00 ч., а през почивните дни от 10:00 до 22:00 ч..

Достъпът до панаира е само за ваксинирани или преболедували! Съгласно действащото законодателство, достъпът на участниците до Коледния панаир в Букурещ ще се осъществява в рамките на 30% от капацитета на събитието и е разрешен само на хора със зелен сертификат. Деца под 12-годишна възраст, придружени от възрастен, който е в една от горните ситуации, са освободени от представяне на тези документи. Друга новост на тазгодишния панаир е ТАКСАТА ЗА ДОСТЪП. Цената на билета, който осигурява вход на панаира, е 5 леи при онлайн закупуване, съответно 7 леи на касата на място. Деца до 12 години имат безплатен достъп“, разказа още Лили Ганчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари