Осъдиха застраховател да плати 518 000 лева обезщетение за смърт на дете

0
Детето е загинало в зверска катастрофа през 2013 година
Детето е загинало в зверска катастрофа през 2013 година

Великотърновският Окръжен съд осъди застрахователна компания да заплати на родители сумата от 518 035 лв. за причинени вреди в следствие на зверска катастрофа през 2013 г., в която загина 3-годишното им момиченце, съобщи 24 часа.

Касапницата стана на 3 ноември около 10.30 ч. преди три години на пътя с.Козаревец - Горна Оряховица. 29-годишен горнооряховец с "Мерцедес", движейки се с висока скорост, губи контрол и удря последователно два автомобила "Рено" в насрещното. Смляна е втората кола, в която 35-годишен мъж пътува със семейството си. Виновникът за катастрофата се отърва само със счупен пръст на ръката. Водачът на реното обаче бе с опасност за живота в следствие на множество фрактури и вътрешни разкъсвания. 35-годишната му съпруга, която се возила до него, бе с комоцио и фрактура на пети ломбален прешлен. Возещото се в детско столче отзад в ляво в същия автомобил 3-годишно дете, бе откарано във великотърновската болница в безсъзнание, със съчетана и черепно мозъчна травма, фрактура на крайници. Въпреки усилията на медиците, момиченцето почина. А родителите месеци се възсатновяваха от получените травми.

Миналата година Апелативен съдВелико Търново замени условната присъда на водача на мерцедеса, дадена на първа инстанция, с лишаване от свобода от 4 години и 7 месеца. 4 години шофьорът убиец няма право да управлява МПС.

Междувременно почернените родители завели дело в Окръжния съд в старопрестолния град като стойността на иска е 518 035 лв. Той е насочен към застрахователната компания, с която виновникът за трагедията е имал сключена валидна гражданска отговорност. Семейството иска обезщетение в размер на 150 000 лева за всеки от двамата за претърпени неимуществени вреди -смъртта на детето им. На още 210 000 лв. са изчислени претърпените болки и страдания от майката и бащата от причинените средни телесни повреди. Над 8 000 лв. пък са имуществените вреди - лечението на двамата и погребението на детето. Съдът е уважил изцяло сумата, ведно със законната лихва.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Велико Търново.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари