Осъдиха Община Русе заради дупка на пътя

0
Районният съд се произнесе в полза на ЗАД “Армеец“ по дело срещу Община Русе
Районният съд се произнесе в полза на ЗАД “Армеец“ по дело срещу Община Русе Снимка: Дарик

Районният съд се произнесе в полза на ЗАД “Армеец“ по дело срещу Община Русе за обезщетение за нанесени вреди по автомобил, преминал през дупка на пътя.

Инцидентът станал през лятотот на 2008 г. „Мерцедес Ес 320” собственост на едноличен търговец, движейки се по бул. „България“, преминал през дупка с размери метър на метър и дълбочина 15 см., спукал двете си леви гуми и изкривил джантите им. Собственикът на колата имал застраховка „Авто Каско“ в посоченото дружество, което му изплатило обезщетение от 583.45 лева.

На основание текст от Кодекса на застраховането от ЗАД “Армеец“ встъпили в правата на застрахования за възстановяване на изплатените пари. Мотивът им бил, че те претърпели загуби, тъй като Община Русе не е положила дължимата по закон грижа за ремонт и поддръжка на пътното платно. Изпратили до местната управа две покани за плащане на сумата, но това не станало, поради което се обърнали към съда. От него поискали общо 590,45 лв., от които 583,45 дадени на шофьора и 7 лева ликвидационни разноски, ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска. Поискали да им бъдат възстановени и направените разноски по делото, както и юрисконсултско възнаграждение.

От Община Русе оспорили иска и пожелали той да бъде отхвърлен.

От съда го уважили, но частично, защото сметнали, че шофьорът на колата също имал вина. Това не била несъобразена сколост или друго нарушение. Човекът видял дупката и можел да я заобиколи, но не го направил, защото в този момент в другата лента го изпреварвал автомобил и за да не се блъсне в него, водачът се принудил да мине през дупката. Съдията обаче преценил, че мъжът за волана е трябвало да спре и да изчака изпреварващия го да отмине и тогава да навлезе в лентата, където пътната настилка е неповредена.

Затова съдът намалил с 30% обезщетението, което присъдил на застрахователното дружество и дължимите от Общината пари станали 408,41 лв. Отхвърлено било и искането за плащане на 7 лева ликвидационни разноски. Законната лихва върху признатата сума обаче била призната. Местната власт ще трябва да плати и 224,09 лева разноски по делото на ЗАД “Армеец“.

Решението може да се обжалва пред Окръжния съд. 

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари