Осъдиха Никола Саркози за корупция

0
Бившият френски президент ще бъде под домашен арест с електронна гривна
Бившият френски президент ще бъде под домашен арест с електронна гривна Снимка: MICHEL EULER / AP

Бившият френски президент ще бъде под домашен арест с електронна гривна

Френският апелативен съд потвърди присъдата от три години затвор, от които две условно, на бившия президент Никола Саркози за корупция и търговия с влияние, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Съдът реши, че той трябва да изтърпи едногодишна присъда в домашен арест с електронна гривна и му забрани да заема публични длъжности за три години заради опитите му да си осигури облаги от съдия по дело, разкрито чрез подслушване.

68-годишният мъж напусна съдебната зала, без да направи какъвто и да е коментар, но адвокатът му заяви, че ще обжалва решението пред Касационния съд, най-висшия апелативен съд във Франция.

Саркози, който изкара един мандат от 2007 г. до 2012 г., е въвлечен в правни проблеми, откакто напусна поста си.

През март 2021 г. той стана първият следвоенен президент на Франция, осъден на затвор, когато съдът установи, че той и бившият му адвокат Тиери Херцог са сключили "корупционен пакт" със съдията Жилбер Азибер за получаване и споделяне на информация за съдебно разследване.

До процеса се стигна, след като следователите подслушаха двете официални телефонни линии на Саркози и откриха, че той има и трета неофициална, изведена през 2014 г. под името "Пол Бисмут", чрез която е общувал с Херцог.

Съдържанието на тези телефонни разговори доведе до присъдата за корупция през 2021 г.

Бившият лидер оспорва обвиненията и веднага обжалва.

В първия ден от изслушването по жалбата през декември миналата година Саркози заяви, че "никога не е подкупвал никого".

Разговорите му с Херцог бяха възпроизведени в съда и се очаква да заемат централна роля при определянето на решението.

Така нареченото дело "Бисмут" е само едно от няколкото, преследващи "хиперпрезидента", докато беше на поста си.

Прокуратурата обвини екипа на Саркози, че е похарчил почти два пъти повече средства от законовия лимит за пищната му кампания за преизбиране през 2012 г., като е използвал фалшиви фактури от фирма за връзки с обществеността, наречена "Бигмалион". Той отрича да е извършил каквото и да е нарушение.

В четвъртък френските прокурори поискаха той да бъде изправен пред нов съдебен процес заради предполагаемото либийско финансиране на предизборната му кампания през 2007 г.

Прокурорите за финансови престъпления заявиха, че Саркози и още 12 души трябва да бъдат изправени пред съда по обвинения, че са поискали милиони евро финансиране от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи за победната кампания.

Саркози е обвинен в корупция, незаконно финансиране на кампанията и прикриване на присвояване на публични средства, но отхвърля всички обвинения.

Разследващите магистрати ще имат последната дума дали процесът да продължи или не.

Въпреки правните си проблеми Саркози все още се радва на значително влияние и популярност в дясната част на френската политика.

Преди Саркози единственият френски лидер, осъден в наказателен процес, беше неговият предшественик Жак Ширак, който през 2011 г. получи двегодишна условна присъда за корупция по време на скандал с фалшиви работни места, свързан с времето, когато е бил кмет на Париж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари