Осъдиха личен лекар от Русе за смъртта на пациент

10
Присъдата е окончателна
Присъдата е окончателна

Окончателно: Осъдиха личен лекар от Русе за смъртта на негов пациент.

Върховният Касационен съд постанови окончателна присъда за общопрактикуващия лекар д- р Б. Т. от гр. Русе - управител на АПИМП ”Групова практика д- р Б. Т. и сие”, научи Dunavmost.bg.

Медикът е признат за виновен за смъртта на своя пациент Драгомир Димитров на 57 г. от гр. Русе /служител на ОДМВР-Русе/, починал през септември 2012 г.

На личния лекар е наложено наказание Лишаване от свобода за срок от една година, изпълнението на което е отложено за срок от 3 години.

Д-р Т. е осъден затова, че през периода 10.09 - 12.09.2012 г. поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, източник на повишена опасност, каквато е лекарската професия, е причинил смъртта на Димитров.

Пациентът бил с изкуствена клапа на сърцето и приемал постоянно медикаменти, въпреки това лекарят не се съобразил с основното му кардиологично заболяване и постоянно приемания медикамент, не снел подробна анамнеза, не извършил пълен медицински преглед и необходимите изследвания и не го изпратил още първия ден за своевременна консултация с кардиолог за специализирана помощ и лечение, а поставил грешна диагноза и предприел самостоятелно 3 дневно лечение с медикамент, който бил противопоказен за Димитров с оглед постоянно приемания от него антикоагулант.

Това довело до бързо прогресиране на развиващото се кардиологично заболяване на пациента и настъпили необратими увреждания, довели до смъртта му.

Съдът призна за виновен личния лекар затова, че не е оказал своевременна, достатъчна и качествена медицинска помощ на своя пациент и не му е издал направление за специализирана консултация с кардиолог за своевременно диагностициране и адекватно лечение. 

Фрапиращото в случая е, че общопрактикуващият лекар д- р Б. Т. е бил личен лекар на Димитров от 12 години и е знаел за извършената сърдечна операция и приемания антикоагулантен медикамент, но ”пропуснал” тези обстоятелства при назначеното и проведеното от него „лечение”, което се оказало смъртоносно за неговия пациент.

Съдебната сага по това дело продължава 3 г. и 5 м. и започва през септември 2015 г. в Окръжен съдРусе, който постановява първата присъда. След обжалване и връщане, делото е разглеждано 3 пъти в Апелативен съд - Велико Търново и 3 пъти във Върховния касационен съд.

Извършени са три Съдебно- медицински експертизи с участието на общо 11 лекари, разпитани са 25 свидетели.

Осъденият д-р Т. е защитаван от 4-ма адвокати, сред които прави впечатление името на софийския адвокат Даниела Доковска. Срещу всички тях се изправя известният русенски адвокат Венцислав Великов, представляващ конституираната като граждански ищец и частен обвинител съпруга на починалия Димитров.

Три различни съдебни състава от различните съдебни инстанции, разглеждали делото, постановяват 3 пъти осъдителна присъда за личния лекар, като на 28.01.2019 г. д- р Б. Т. за 4-ти пореден път, този път окончателно, е признат за ВИНОВЕН за смъртта на своя пациент Драгомир Димитров от Върховния касационен съд

Този казус е емблематичен с това, че е един от редките случаи в България, когато осъденият е общопрактикуващ лекар. Досега повечето от делата за т.нар. ”лекарски грешки” са срещу лекари специалисти от различни медицински специалности, а не срещу джипита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари