Осъдиха банкер, откраднал 21 милиона лева

0
Петко Митевски, който е в неизвестност, е окончателно признат за виновен
Петко Митевски, който е в неизвестност, е окончателно признат за виновен Снимка: 168 часа / архив

Петко Митевски, който е в неизвестност, е окончателно признат за виновен

Бившият главен секретар на "Алфа банк" Петко Митевски е окончателно осъден на 14 години затвор за присвояването на над 21,2 млн. лв. от банката. За присъдата се похвали Софийската градска прокуратура, тъй като законът забранява на съда да обявява ефективните присъди, докато не получи уведомление от прокурора, че са предприети действия по привеждането им в изпълнение, пише вестник СЕГА

Митевски освен това е осъден и на конфискация на половината имущество. Лишен е и от правото да заема отчетническа и материално-отговорна длъжност в държавни и общински фирми за 3 години.

Разследването срещу Митевски започна през 2010 г., а делото срещу него беше внесено в съда през 2103 г., припомня прокуратурата. През 2017 г. първата инстанция го призна за виновен, че за времето от 16 септември 2008 г. до 11 май 2010 г. присвоил чужди пари, собственост на банката - общо 21 201 430 лв., поверени му като главен касиер на институцията. Софийският градски съд му даде 15 години затвор и конфискация. Освен това Митевски беше признат за виновен и за ползване на неистински документи - приемно-предавателни протоколи и актове, на които бил придаден вид, че са подписани от служители на банката.

Като втора инстанция Софийският апелативен съд намали присъдата му на 14 години, а Върховният касационен съд е оставил в сила това решение.

Прокуратурата подчертава, че незабавно е предприела "действия по привеждане в изпълнение на наказанията "лишаване от свобода" и "лишаване от права".

През 2017 г. Митевски се укри и делото срещу него продължи задочно до миналата година, когато се яви в апелативния съд и беше задържан. До този развой се стигна, след като той остана на свобода срещу "подписка", когато през май 2017 г. градският съд го осъди на 15 години затвор. Два месеца по-късно апелативните съдии поискаха да бъде задържан, но вече беше късно, тъй като Митевски се беше укрил. Тогава адвокатът му Георги Варамезов обясняваше, че не е избягал и дори отишъл да се предаде в полицията, откъдето обаче го върнали, защото още не били получили акта на съда, припомня "Лекс".

Обвинението

Според обвинителния акт парите са изнесени от Митевски на три пъти, като "ги взел от касата без никой да го забележи, сложил ги в чанта и ги изнесъл от офиса на банката".

Парите ги няма и до днес. Според обвинителния акт "той заявява, че е предоставил парите на негов близък приятел за довършване на строителен обект". Кой - не е ясно. Липсата на парите е открита при пореден одит през май 2010 г. Преди това също са правени проверки, но Митевски някак успявал да спаси положението. Прокуратурата твърди, че той е успявал да прикрие липсите чрез фалшиви приемно-предавателни протоколи и банкови документи. Митевски успешно създавал впечатление, че парите са изпратени по служителите на охранителната фирма и от счетоводна гледна точка били записвани като "пари на път". Освен това Митевски фалшифицирал и банкови счетоводни документи. "Така успявал да снижава документално наличността на паричните средства по счетоводни регистри до фактическата наличност, намираща се в главна каса", твърдят разследващите.

Оказа се, че в трезора на банката не е имало камери, преди да разкрият кражбата, били поставени впоследствие. Макар да е бил главен касиер на банката и да е имал достъп до трезора, Митевски е имал само ключ от главната каса, но за да се отвори тя, е било нужно въвеждането на код, който пък се пази от управителя на клона. Според прокуратурата управителката му го дала. Тя беше само свидетел по делото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    daskal
    Най-важната информация е, че човекът е в неизвестност. Къде ли си пие коктейла и даже не знае, че някакъв съд някъде го е осъдил. А какво става с Галеви? От 2-3 години нищо не сме чували за тях.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари