Орлин Русев е работил с най-издирвания престъпник в Германия

2
Комуникацията между двамата започва през 2015 година
Комуникацията между двамата започва през 2015 година Видео: NOVA

Комуникацията между двамата започва през 2015 година

Нов ъгъл на шпионската афера с българи. Компанията на единия от задържаните в Лондон Орлин Русев е предоставяла специално оборудване за наблюдение на Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия. През годините станаха известни и връзките на Марсалек с руските тайни служби, информира NOVA.

Той е най-издирваният човек в Германия. Бил е високопоставен мениджър в компанията за безконтактни плащания Wirecard, която се срина през 2020 г. А Ян Марсалек се оказа в центъра на схема, чрез която бяха откраднати близо 2 милиарда долара. Тогава Марсалек предприема бягство с частен самолет, който каца в Минск. Смята се, че оттам е отведен от руското външно разузнаване в Москва.

Комуникацията между Марсалек и Русев започва през 2015 г., когато разменят редица имейли. Заподозреният за шпионаж в полза на Русия е предоставил на Марсалек оборудване, което може да изчислява местоположението и връзките на телефонните абонати. В схемата е участвал и руски гражданин.

Според доклад на Dossier Center българинът му е осигурил телефон, който е имал специална защита от следене и е използвал комуникационния протокол SS7.

Заради тази комуникация германските издания припомниха заглавия в руски вестник от преди две години, които гласят: “Не виждаме края, а началото на една огромна шпионска история“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари