Оправдаха мъжа, застрелял крадец в лозето си край Бяла

15
70-годишният Петко застрелял почти от упор апаша
70-годишният Петко застрелял почти от упор апаша Снимка: кадър Кис 13

Окръжният съд в Русе призна днес за невинен 70-годишния Петко И., който преди повече от година простреля с пушка и уби 58-годишен крадец.

Възрастният мъж получи условна присъда за незаконно притежание на оръжие, предава БТА.

В ранния следобед на 31 август 2017 г. Петко И. отишъл до лозето си край град Бяла, област Русе. Там заварил двама мъже да берат грозде и да го товарят в автомобил. Единият от крадците тръгнал срещу него. Тогава Петко И. извадил от колата си пушка и почти от упор го прострелял. Веднага откарал ранения в болницата, но той починал. След това се предал в полицията.

По време на делото стана ясно, че двамата крадци са криминално проявени и осъждани за различни престъпления. Според прокуратурата няма данни, че крадецът е нападнал възрастния мъж. От там поискаха Петко И. да бъде осъден на общо пет години затвор - за умишлено убийство и незаконно притежание на оръжие.

Съдът оневини мъжа по първата част. За незаконно притежание на оръжие му даде условна присъда от две години затвор с три години изпитателен срок.

"На този етап съм доволен от присъдата. Съдът прие, че той е действал в условията на неизбежна отбрана", заяви Людмил Павлов - адвокат на Петко И..

Според него присъдата ще послужи като ясен сигнал, че никой не може да влиза без разрешение в чужд дом или имот.

Павлов коментира и второто обвинение. Петко И. притежавал огнестрелно оръжие без съответното разрешение, но бил много спорен моментът дали пушката е подлежала на регистрация - не се изисква разрешително за притежание за оръжия, произведени преди 1900 година. Павлов казва, че според съдебния експерт пушката вероятно е произведена в началото на 20 век, т.е. след 1900 г., но моделът бил отпреди 1900 г. - френско-белгийски образец, като точната дата не може да се установи.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари